Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Därför har det blivit så dyrt med trallvirke

07 maj, 2021
AvEbba Dahlman
FotografTT
Matgrupp på uteplats med ljust trädäck
Priserna på trallvirke och byggmaterial är skyhöga efter en kraftig prishöjning den 1 april 2021. Är höjningen en effekt av coronapandemin? Residence har grävt djupare i problemet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på

Har du ett kommande byggprojekt? Planerar du kanske att bygga en härlig uteplats i stugan under sommarledigheten? Då kan du förvänta dig höga priser på virke – här är anledningen.

Tidigt i år rapporterade SVT om vårens kommande prishöjning på byggvirke, en saftig ökning som chockade konsumenterna och byggmaterialhandeln. Prisökningen på hela 10-30 procent har viss koppling till coronapandemin och det ökade intresset för hemmaprojekt som distansarbete medfört, men det finns en annan viktig komponent som bidragit till ett stigande pris redan innan pandemin – miljön.

Global brist på trävaror

Efterfrågan på trävaror, byggmaterial och impregnerat trallvirke ökade explosionsartat under 2020 i takt med att många lämnade sina arbetsplatser för distansarbete. Permitteringar och restriktioner gav oss ett ekande tomt schema och tvingade oss att fly in i våra hemmaprojekt. Efterfrågan har varit mycket starkare än utbudet och det råder en global brist på trävaror.

Annons

Det är inte bara svenskarna som ligger bakom den höga efterfrågan. Sverige är också en av världens största exportörer av trävirke och den amerikanska marknaden sägs ha varit en stark drivande kraft.

Pergola i ljust trä
Enastående pergola i ljust trä. Foto: @zeta_ray/Unsplash.com

Coronapandemin är inte hela förklaringen

Trots coronaeffekten som drivit på efterfrågan bakom den kraftiga prisutvecklingen, så kan inte viruset få hela skulden. Redan 2018 rapporterade Statistiska Centralbyrån (SCB) om kommande prisökningar på byggvaror, så höga som 14 procent.

Prishöjningar inom olika kategorier (sedan hösten 2020):

  • Armeringsstål
    Total prisökning 35%

  • Stomvirke
    Total prisökning 40%

  • Plywood / OSB
    Total prisökning 20%

  • Övriga skivmaterial
    Total prisökning 10-20%

    Källa: Byggahus.se

Byggmaterialhandelns oro

Den stora prishöjningen i april kan härledas till höjda råvarupriser, vilket är industrins svar på den boomartade ökade efterfrågan och en insats att försöka bromsa konsumtionen av trävaror så att ny skog hinner växa i takt med efterfrågan.

Annons

– Det är ju inte trevligt att höja priserna men då kan man i alla fall bygga. Det är värre om det tar riktigt slut på material, då är det slut, säger Jan Hellström, filialchef på Beijer Byggmaterial i Gävle, till SVT i en intervju.

Positivt för ekonomin, men inte miljön

Mellansvenska Handelskammaren ser dock positivt på prisutvecklingen, eftersom det innebär en ökad efterfrågan på träprodukter och virke av trä. Antti Vainio, vice VD på Mellansvenska Handelskammaren, säger till SVT att det har en stimulerande effekt på ekonomin i regionen, vilket ger ringar på vattnet, bland annat genom att skapa fler arbetstillfällen.

Byggmaterialhandelns oro är ändå befogad, eftersom miljön betalar ett högt pris för den höga efterfrågan på byggmaterial. En överexploatering av svensk skog skulle på sikt kunna leda till att den biologiska mångfalden hotas, vilket kan medföra fler miljöproblem än vi kan föreställa oss.

Annons