Trendar: Inredning Mat och dryck Resor Kultur

Så enkelt kan du sänka dina utsläpp – Sara Wimmercranz smarta tips

01 okt, 2024
Hur kan vi som privatpersoner minska våra utsläpp och bli mer hållbara? Enligt Sara Wimmercranz är det enkelt att vara med på den så kallade omställningsresan.
– Det viktigaste är att vi förstår att omställningen inte handlar om att ett fåtal lever ett nollutsläppsliv, utan att många sänker sina utsläpp lite i taget, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
3 tips på hur du minskar matsvinnet – med Anne LundbergBrand logo
3 tips på hur du minskar matsvinnet – med Anne Lundberg

Sara Wimmercranz är känd både som entreprenör, tv-profil från SVT:s Draknästet och som hållbarhetsprofil på sociala medier. På sitt instagramkonto har hon över hundra tusen följare som hon inspirerar dagligen med innehåll där hållbarhet står i fokus – både social, ekologisk och ekonomisk.

Till Femina berättar hon om den så kallade omställningsresan som alla behöver vara med på för att bidra till en mer hållbar omvärld.

– Det viktigaste är att vi förstår att omställningen inte handlar om att ett fåtal lever ett nollutsläppsliv, utan att många sänker sina utsläpp lite i taget, säger hon.

Sara Wimmercranz hållbarhetstips
Sara Wimmercranz. TT

Så kan du minska utsläppen – konkreta mål att följa

Hon menar att om jättemånga personer sätter upp ett mål, till exempel att ett av tre ska vara ett mer hållbart alternativ, så blir det både enklare och roligare. Och ger större effekt ju fler som gör det. Exempel på områden där vi som privatpersoner kan göra skillnad är, enligt Sara, bland annat kläder, kött och flyg.

Annons

– Då kan man bara titta på hur man skulle kunna göra för att styrka en av tre flygresor exempelvis. Kan man ta tåget hem har man sänkt utsläppen med hälften. Så enkelt är det faktiskt att sänka de stora utsläppsposterna med extremt mycket. Har du strykt en av tre, så är det utsläppsminskningar med 33 procent. När man börjar förstå det så är man redan en del av en rörelse och har bidragit med det vi alla måste göra, säger hon.

”Det finns plagg för sex generationer framåt”

Kläder är också en stor miljöbov, då det produceras och konsumeras mer kläder än vad klimatet mår bra av.

– Det produceras hundra miljarder plagg per år. Det finns redan plagg för sex generationer framåt. Det måste vi bara bryta.

Genom att sluta handla nytt, "shoppa" i sin egen garderob och komplettera med second hand så kommer fler fördelar på köpet – fördelar som inte bara handlar om hållbarhet och miljö.

Sara Wimmercranz
Sara Wimmercranz på Årets Feminista 2024. TT

– Det kommer väldigt troligt att resultera i att man hittar sin egen unika stil.

Även här tipsar Sara om att du kan sätta upp ett mål för dig själv. Exempelvis att stryka ett av tre nya plagg och rikta in dig mot second hand i stället.

– Det är enklare än man tror. Man kan bara gå ut på nätet och googla sig till det man vill ha.

Idag finns det flera second hand-butiker online där det finns enkla sökfunktioner. Till exempel kan du skriva in trenchcoat om det är det du söker – i stället för att springa runt och leta i fysiska butiker.

– Det är så enkelt och roligt så till slut kommer du märka att det ofta blir mer än en av tre. För egen del har jag inte handlat nytt på tre år, säger hon.

Se: 5 hållbarhetstips från Carolina KlüftBrand logo
Se: 5 hållbarhetstips från Carolina Klüft
Annons