Trendar: InredningMat och dryckResor

Så får du bort fläckar från dina linnekläder – billiga superknepet

15 jul, 2024
AvJohanna Lejon
FotografTT
Har du koll på hur du bäst får bort fläckar från dina linneplagg? Inte? Läs då vidare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

Sommaren är här på allvar. Och sommar- och semestergarderoben med den. Årets trendigaste plagg är i linne. Både klänningar, skjortor och, inte minst, byxor i linne är helt rätt sommaren 2024. Linne är dessutom ett perfekt material att bära på sommaren – det är elegant och, därtill, svalt.

Men, hur tvättar man linne egentligen? Kolla gärna in denna text. Ett smart trick för att få skrynkliga linneplagg släta igen hittar du här.

Så får du bort fläckar på linneplagg

Just nu är linneplagg hett i alla ålderskategorier. Också för barn. Många små pojkar och flickor bär just nu både skjortor och, kanske primärt, byxor i linne. Och då barn bär plagg så kommer fläckarna som ett brev på posten.

Så, hur gör man för att få bort fläckar på linneplaggen? Gräs, choklad, smuts... Det finns faktiskt ett smart, billigt och, inte minst, enkelt knep att ta till. Vilket? Kallt vatten! Satsa på kallt vatten och fläckarna går bort i ett kick! Gör såhär: så snart du fått en fläck lägger du linneplagget i riktigt kallt vatten. Där låter du det ligga tills det är dags för tvätt. Tvätta sedan som vanligt.

Är olyckan framme och du inte kan lägga plaggen i linne i blöt direkt? Intorkade fläckar på bomull och linne bekämpas bäst med ammoniak – och därefter såpa.

Annons