Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Så lätt är det att hacka din mobil

19 jul, 2017
AvErika Bergman
Brukar du använda dig av gratis wifi för att spara på din surfpott? Det kanske inte är så smart som du tror.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att fler kommuner erbjuder gratis wifi är en glädje för många mobilanvändare – men också för hackers. Så se upp när du surfar på offentliga nätverk.

Enligt SVT är det många hackers som skapar ett wifi-namn som liknar det som exempelvis kommunen använder. Och råkar du ansluta till det kan hackern se exakt vilka sidor du surfar på och hela din näthistorik.

Läs även 10 bästa apparna för sommarens bilsemester

Personen som delar nätverket kan även kontrollera dess innehåll. Så om du skulle logga in på en sida som kräver lösenord, säg Facebook eller din internetbank, kan nätverksskaparen se både dina inloggningsuppgifter och ditt lösenord.

När din enhet varit ansluten till ett visst öppet nätverk kommer den automatiskt ansluta till det nästa gång det kommer upp. Har du då vid tidigare tillfälle anslutit till ett falskt nätverk kommer din mobil att välja just det.

Läs även Studie: Så irriterande är dina semesterbilder på Instagram

Annons

Du ska alltså vara försiktig när du använder offentliga nätverk och om du får upp flera alternativ bör du välja det wifi som är lösenordsskyddat.

Ett sätt att undvika att bli hackad när du surfar på offentliga nätverk är att använda sig av en VPN-tjänst. Då krypteras trafiken mellan internet och din enhet. Och när du surfar på mobilen bör du använda dig av appar istället för browsern, eftersom appar oftast har mer inbyggd säkerhet.

Artikeln publicerades först på ELLE.

Foto IBL

Läs även Mobildetoxa: 5 sätt att minska skärmtiden i sommar

 

Annons