Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Så lyckas du njuta av livet trots att du är stressad

15 aug, 2016
AvFemina
Inspiratören och författaren Olof Röhlander har sina specialknep för att inte ekorrhjulet ska snurra för fort, och till sin hjälp tar han både ny teknik och gamla filosofer. Han berättar om knepen i vår serie om relationen till tid.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Inspiratören och författaren Olof Röhlander som släpper boken Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda har funderat mycket kring sin relation till tid.

Hur kommer man ifrån känslan av ”jag hinner ingenting”, när man i själva verket gör hur mycket som helst?

– Ett botemedel är att förändra sitt sätt att prata om tiden. Om du alltid säger att du har så mycket att göra så blir det självuppfyllande till slut och du blir negativt påverkad. De livsnjutare som jag träffat har ett annat sätt att förhålla sig till tiden, de upplever och utforskar livet och ser tiden som en vän som gör detta möjligt. De som stressar ser däremot ofta tiden som sin fiende och att de är i händerna på något som de inte kan styra över.

Vad möter du för förhållningssätt till tiden när du föreläser?

– Många tycks ha en förvrängd bild av att ”mycket att göra” ger hög status. Vi har ju ett samhälle som bygger mycket på status och en idé om att våra aktiviteter speglar vår personlighet. Men den som är så kallat högpresterande vill ju ofta vara det på alla plan i livet. Att vara på topp på jobbet, i sin relation, med barnen, i surdegsbaket, på golfbanan och på semestern – förr eller senare blir det för mycket. I USA är du antingen ”super busy”, ”crazy busy” eller ”insanely busy”, där det senare väcker allra mest respekt. Men jag beundrar den mycket mer som har jobbat hårt för att lyckas med sina mål, men samtidigt har njutit av livet.

Annons

Läs alla reportage i serien om tid här!

I din nya bok tar du upp kampen mellan att just hinna njuta och ändå få saker gjorda – går det verkligen ihop?

– Ja. Av den enkla anledningen att om en människa ska må bra så är det centralt att hon har en uppgift. Att bara ligga i hängmattan är underbart i två veckor och det finns kanske en och annan som kan hänga där i tre månader, men sen kommer tankarna ”vad ska jag göra nu,då?” Arbete är underskattat ur den aspekten, det behövs för vårt välbefinnande. Men däremot ska man ju helst inte plåga sig igenom måndag till fredag och bara leva för helgen.

Jag har börjat använda ordet ”njutarbeta”, alltså ha en strävan efter att vara i sitt esse på jobbet – och det kan ligga i de små detaljerna, en inre förändring. För att vara radikal och byta jobb kanske inte är så enkelt, och du kanske har många anledningar till att faktiskt stanna kvar där du är. Men då kan ditt sätt att tänka kring jobbet göra skillnaden. Om du alltid våndas över torsdagens sena eftermiddagsmöte – varför inte se om du kan styra om det till förmiddagen, när du är piggare? Då behöver du heller inte gå och grubbla över mötet hela den dagen. Eller kan du göra fikastunden till en lockande punkt? Skapa situationer som passar just dina behov, så långt det är möjligt. Även om inte alla dagar kan vara njutbara så kan du komma långt bara genom att tänka lite annorlunda.

Annons

Hur påverkas du av den ständiga nåbarheten?

– Jag har valt ett förhållningssätt som jag lärt mig av den amerikanske författaren och inspiratören Jim Rohn – ”In touch but out of reach”. Jag är tillgänglig, men nås enklast på mejl eller sms. Eftersom jag syns och hörs mycket och inspirerar andra så är det inte ovanligt att folk vill träffas igen för att diskutera olika saker, men den typen av möten tar oftast för lång tid. Jag värnar om min tid och min fritid, så de flesta har stor respekt för det svaret.Även om jag förstås skulle önska att jag kunde finnas till hands för fler…

– När det gäller sociala medier så finns det mycket som är positivt, men de är också ett ständigt dilemma för många. Vi har fått en stor mängd nya vanor som går ut över andra saker: att läsa böcker, ha goda samtal med vänner. Smart teknik kräver smart användning för att vi ska må bra av den. Min störs- ta fiende när jag föreläser är publikens mobiltelefoner.

Annons

Hur fångar du dagen på bästa sätt?

– Jag har ett knep för att fånga ögonblick – jag skapar dem själv. Jag bygger upp en ”scen” med rätt förutsättningar för att det ska bli som jag vill ha det. Jag brukar till exempel gå till en restaurang på måndagar där personalen känner igen mig och vet vad jag vill ha, och så har jag en bra bok med mig. Så sitter jag där och trivs och njuter, väl medveten om att jag kan bryta upp när jag vill. Boken kan jag slå igen, personalen kan jag nicka hej då till, där finns inget ansvar. En skapad stund ger känslan av att jag är just där jag vill vara – just då. Och den typen av tillfällen får man om man förbereder dem. Går man genom livet med inställningen att ”ta dagen som den kommer” blir det oftast inte så som man hoppats.

Du har som motto att: ”Framrutan ska vara större än backspegeln”. Hur ska vi förhålla oss till vår bakgrund?

– Backspegeln är livsviktig, utan den har vi ingen historia, inga minnen, ing- et att luta oss mot. Reflektion är oer- hört viktigt för hur vi mår och hanterar saker här och nu. Men däremot ska man inte bygga bo i backspegeln! Som Jim Rohn sa: ”Man ska använda sitt förflutna som en skola för livet, inte som en förening där man träffar likasin- nade som vältrar sig i det som varit.” Svåra, traumatiska minnen är förstås något helt annat, de kan ta lång tid att släppa.

Annons

Tajming är ett intressant tidsord. Hur mycket ska vi jaga den?

– Ett bra uttryck hittar man hos filosofen Seneca: ”Var ödmjuk när det går bra och var inte alltför självkritisk när det inte gör det.” Något du tar dig för som fungerar bra i dag kanske inte skulle ha fallit alls lika väl ut nästa år. Det finns ju till syvende och sist flera yttre faktorer som du inte styr över.

Grubbel tar mycket tid och plats. Tips för att minska oron?

– Försök identifiera skillnaden – vad kan du påverka och vad kan du inte göra något åt? Jag tänker att vi kan styra över mycket mer än vi tror, det är lite för enkelt i dag att låta bli att ta ansvar.Välmående handlar i grund och botten om i vilken grad vi själva kan hålla i trådarna. Till viss del tror jag att detta är en personlighetsfråga, jag har själv alltid känt att jag är den som styr, men med en respekt för yttre faktorer. Och i det har jag känt mig både målmedveten och fri.

Annons

Tekniken ska göra oss allt effektivare – gör den det?

– En baksida är att gränsen mellan jobb och privatliv har suddats ut. Förr i tiden när du fick besked om att ”Eva” gått för dagen en fredag efter lunch så fick du acceptera att det inte gick att nå henne förrän efter helgen. I dag messar vi ”Eva” med vår fråga eller letar reda på hennes jobbmejl och räknar med att hon kollar den under helgen.

– Men en fördel med tekniken är att den gör det enklare att säga nej – för öga mot öga slutar det oftast med att man går med på något man inte vill eller har tid till. På så vis ger tekniken oss en möjlighet att slå vakt om vår tid.

Vi har inte hur mycket tid som helst på jorden – borde vi vara modigare?

– Ju äldre man blir, desto mindre benägen blir man att sitta kvar på ett ställe som inte ger något. Och den känslan gör oss mer levande. Vi vet att tiden är ändlig, vi kan tänka på döden utan att det är hämmande, och det ger en ökad livsnerv. Att leva i ett ständigt skjuta upp-saker-läge är ingen förnöjd närvaro. Men vad som är mod eller inte… det är ju upp till var och en. Man kan vara modig i det lilla eller man kan resa jorden runt. Mod kan också vara att stanna kvar precis där man är och lära sig att trivas med det.

Annons

OLOF RÖHLANDER

ÅLDER: 40 år.

GÖR: Inspiratör, författare, mental tränare. Har utsetts till ”Årets Talare/Årets Föreläsare” sex gånger. Har tidigare gett ut böckerna Det blir alltid som man tänkt sig och Bli en vinnarskalle.

BOR: Stockholm.

FAMILJ: Hustrun Anna och hunden Malte.

AKTUELL: Med boken Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda (Forum).

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO THRON ULLBERG

Intervjun publicerades i FEMINA nr 8/2016.

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Annons

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu kostar kursen endast 199 kronor – läs mer här och börja direkt!

Annons