Så många fler kvinnor än män går ner i tid för barnen
Men när en förälder ska deltid för att ta hand om barn så är det väldigt ofta kvinnan som går ner i tid – fyra gånger så många kvinnor som män gör det.
– För män är det inte så stora skillnader i arbetstid, säger Helena Löf, statistiker på SCB.
Det är fortfarande vanligare att kvinnor arbetar deltid än att män gör det – och framförallt när deltiden beror på att man ska ta hand om sina barn. Statisitiska centralbyrån har nu sammanställt en jämställdhetsanalys av 2024, och kommit fram till att 80 procent av alla sysselsatta kvinnor arbetar heltid, medan 90 procent av männen gör detsamma.
Anledningarna bakom deltidsarbetet är flera, som studier, att man inte fått ett heltidsjobb eller andra personliga skäl. Den fjärde vanligaste anledningen till deltidsarbete är att ta hand om barn, och just här är skillnaderna mellan könen stora.
– Vi ser att kvinnor och män fortfarande har olika möjligheter och villkor när det gäller betalt arbete, vilket påverkar deras ekonomiska självständighet livet ut, säger Helena Löf, statistiker på SCB.
Kvinnorna går ner i arbetstid
Ungefär 71800 kvinnor arbetar deltid för att kunna ta hand om barn, medan 16700 män gör detsamma – alltså fyra gånger så många kvinnor som män.
För män är det vanligt att fortsätta arbeta som de gjort innan de fått barn, även när familjen utökats, och oavsett hur många barn det gäller. Mer än var tredje kvinna – 37 procent – som har tre eller fler barn går ner i arbetstid för att klara familjepusslet.
– För män är det inte så stora skillnader i arbetstid. De flesta arbetar heltid, oavsett hur gamla barnen är eller hur många barn de har, säger Helena Löf.