Trendar: Inredning Mat och dryck Resor Kultur

Så ofta borde du rengöra din tvättmaskin – missen många gör

01 okt, 2024
AvSara Ericsson
FotografTT
Kvinna som lägger in tvätt i tvättmaskinen
Foto: TT
Upplever du att dina kläder luktar illa trots att du tvättar dem? Då kan det vara dags att rengöra din tvättmaskin. Nedan listar vi enkla sätt att rengöra den, samt vanliga misstag som många gör och som kan bidrar till att tvätten luktar illa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så torkar du tvätten snabbt - se de supersmarta knepenBrand logo
Så torkar du tvätten snabbt - se de supersmarta knepen

Vi har alla upplevt att tvätten, trots att den tvättas i rätt temperatur och med rätt tvättmedel, inte luktar gott när den tas ur maskinen. Den vanligaste orsaken till detta är helt enkelt att tvättmaskinen inte är rengjord på rätt sätt. Den är inte självrengörande utan behöver regelbundet tas om hand om.

Så ofta ska du rengöra tvättmaskinen

Det är lätt att tro att maskinen rengör sig själv, men vid varje tvätt samlas smuts och bakterier i tunnan. Därför är det ett vanligt misstag att glömma bort att rengöra den, vilket kan leda till att tvätten luktar unket och surt, där mögel ofta är ett vanligt problem. Därför bör du rengöra maskinen minst en gång i månaden.

Tvätt läggs in i tvättmaskinen
Foto: TT

Gör rent tvättmaskinen med ättika

Det finns flera olika sätt att rengöra din maskin på, men ett miljövänligt alternativ är att använda bikarbonat och ättika.

Annons

Så gör du:

Börja med att rengöra facket där tvättmedlet används. Ta ut det ut maskinen och diska rent det.

Använd linsåpa, en fuktig trasa och en tandborste för att skura, rengöra och torka mellan gummilisterna och även maskinluckan.

Efter att tvättmedelsfacket är rengjort, placera tillbaka det i maskinen. Blanda fyra matskedar bikarbonat med fyra matskedar vatten och rör till en pasta. Placera detta i tvättmedelsfacket. Häll sedan 4 deciliter ättika (24 procent) i trumman. Kör sedan ett extra långt program på 90 grader, där både förtvätt, huvudtvätt och en extra sköljning ingår.

Därför ska du lämna tvättmaskinen öppen

Ett vanligt misstag är att låta maskinluckan vara stängd mellan tvättarna. Genom att lämna tvättmedelsfacket och luckan öppen efter en tvätt får maskinen torka ordentligt mellan tvättningarna, vilket minimerar dålig lukt.

Tvätt hänger på tork
Foto: TT

5 anledningar till att tvätten luktar illa

Tvätten ligger kvar i maskinen: När tvätten är klar, plocka ut den och häng upp den direkt för att undvika dålig lukt.

Annons

Tvätten hängs för tätt på tork: Låt tvätten torka luftigt för att undvika en lång torktid och på så sätt minimera dålig lukt.

Överdosering av tvättmedel: Ett vanligt misstag är överdosering av tvättmedel. Följ alltid rekommenderad dosering för att undvika rester på kläderna och bakteriebildning.

Fel tvättmedel används: Använd speciellt tvättmedel för sportkläder för att bevara funktionaliteten. De är ofta tillverkade av ett material med så kallad andningsförmåga. När funktionsmaterial tvättas med vanligt tvättmedel täpps fibrerna igen och dålig lukt blir kvar i plagget.

Tvättmaskinen är smutsig: Rengör maskinen regelbundet, särskilt om den används ofta.

Artikelinspiration: Real Simple

Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

Foto: TT

Annons