Så skyddar du din mobil mot intrång
Men trots det är det vanligt att slarva med mobilens säkerhet, och riskera olagligt intrång.
Här är smarta och tips för att minska risken att bli hackad.
För de flesta med en smart telefon kan en stulen eller hackad telefon kännas nästan lika illa som att ha inbrott hemma – telefonerna innehåller inte bara mängder av information om både jobb och privatliv, utan också våra semesterbilder, personliga meddelanden och tillgång till bankkonton.
Det går aldrig att garantera att ens telefon inte kommer bli utsatt för intrång eller hackningsförsök, men man kan göra sitt bästa för att förhindra det i alla fall! Här är några smarta knep på åtgärder för att minska riskerna att utsätta sin mobiltelefon för hackers.
Undvik offentliga Wi-Fi
När man är ute och reser, eller bara tar en sväng på stan, är det nära till hands att koppla upp sig på offentliga Wi-Fi-uppkopplingar – men undvik det. Wi-Fi i shoppinggallerior och på restauranger kan göra det lättare för hackare att ta sig in i din telefon.
Lås din mobil
Alla smarta telefoner har funktionen att man låsa dem med hjälp av en pin-kod. Använd det! Blir du bestulen på mobilen blir det väldigt mycket svårare för tjuven att komma åt din privata information. Sätt en pin-kod på fyra eller sex siffror som du trycker in varje gång du ska in i mobilen, och ta gärna en sifferkombination som inte är lätt att gissa sig till. På nyare telefoner finns också möjligheter till att låsa upp mobilen med hjälp av fingeravtryck eller ansiktsscanning istället, om du inte tycker om att behöva komma ihåg koder.
Se över dina app-inställningar
Gå igenom dina appars inställningar, så att de inte har fler privilegier än de behöver för att fungera som du vill. Du kan bestämma om de ska ha tillgång till kamera, mikrofon, kontakter eller din platstagg. Har du Iphone hittar du de här vamlmöjligheterna i Inställningar-appen, under kategorin ”Integritet”. Har du Samsung Galaxy går du in på Inställningar, sedan Appar.
Håll ditt mobilnummer privat
Precis som att man inte gav bort sitt hemtelefonnummer till vem som helst förr i tiden, så behöver man inte uppge sitt mobilnummer så fort en app ber om den informationen. Ju fler som har ditt mobilnummer, desto större är risken för sms-bedrägerier där man får sms med länkar som gör mobilen lättare att hacka.
Använd starka lösenord
Det är lätt hänt att hamna i att använda samma lösenord till alla ens inloggningar – barnens namn och födelsedatum, eller ett husdjur med en sifferkombination. Men gör det svårare än så för eventuella hackers! Välj ett starkt lösenord, gärna över 16 tecken långt, med gemener, versaler, tecken och siffror i en salig blandning. På så sätt blir det svårare att hacka lösenordet!
Källa: Digital trends.