Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Så tränar du utan ångest: ”Rörelse ska vara lekfullt”

21 feb, 2020
AvLisa Nilsson
träna kroppspositivt
Journalisten, författaren och tränaren Erika Kits Gölevik vill ändra sättet i hur vi ser på träning, att det inte handlar om att förändra sin kropp. Istället borde vi träna mer kroppspositivt och ändra känslan i oss:
– Det handlar om att det ska glittra till i ögonen, inte om måttbandet runt midjan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tränaren Erika Kits Gölevik har tidigare jobbat som journalist och skrev artiklar om träning och hälsa. Hon kände att branschen spottade lite på kroppspositivsm och att mycket handlade om att tjäna pengar på kvinnors osäkerhet kring sina kroppar.

– Jag kände ”va fan”, någon måste säga att det här suger och lägga korten på bordet. Vi måste ändra sättet vi ser på träning, säger Erika.

Tränaren Erika Kits Gölevik
Tränaren och journalisten Erika Kits Gölevik vill ändra sättet vi ser på träning. Foto: Martin de la Foi.

Ordet träning ger fel signaler

Erika Kits Gölevik tycker att vi, i en alldeles för tidig ålder, får lära oss att träning handlar om att genomgå en förändring, att man ska bli bättre, snabbare, starkare, smalare. Hon startade därför plattformen Träningsrevolution för att kunna förändra dialogen kring träning, dels online men också på en fysisk plats – som ska vara en frizon.

Annons

– Vi behöver mer liv där vi rör oss och tänka rörelse i stället för träning, för det ordet kan ge fel signaler. Alldeles för sällan tänker vi att rörelse ska vara lekfullt, berättar Erika.

För att kunna skapa ett bättre mående behöver man, enligt Erika Kits Gölevik, sätta sig ner och fundera på hur man tillgodoser sina basala behov: mat, sömn och rörelse. Och om det haltar någonstans måste det behovet tas hand om först.

– Kroppen är gjord för att röra på sig och alla behöver det. Känner man att det känns jobbigt att ta tag i, fundera över vilken typ av rörelse din kropp vill ha. Är det kanske att sätta på en låt hemma och dansa en stund. Eller behöver du skala av allt brus från en stressig dag, ta en promenad ute i skogen, säger Erika.

Annons

Skit i målen

Rörelse ska inte handla om långsiktiga mål utan om vad kroppen behöver för stunden. Enligt Erika behöver många också bli bättre på att sänka sina trösklar, eller ta bort dem helt och leta efter en känsla istället:

– Tvätta bort bilden av att träning ska vara en viss längd, eller en viss intensitet – inse bara att kroppen vill röra sig. Fråga dig själv: Är det gymmet jag ska till?

Människor som står i grupp
Erika uppmuntrar alla till att känna efter vad kroppen vill göra – vill den dansa, sätt på en låt och dansa hemma! Foto: Martin de la Foi.

Erika berättar att så länge kroppen får göra något kommer den att bli glad, det handlar inte om specifikt vad den ska göra. Det kan vara superenkla saker som att sätta sig på en stubbe i skogen, eller ta en fem minuter lång promenad. Träning och rörelse ska inte heller ha ett fokus på att man gör av med energi utan att tänka att den ger energi.

Annons

– Skit i klockan och allt annat, bara rör dig och ta en stund efteråt och känn hur allt lever i kroppen. Det skapar ett driv och slår definitivt allt som har med vikten på en våg att göra, säger hon.

Kasta måttbandet

Att börja röra på sig är kanske inte så lätt, men Erika Kits Gölevik tycker att vi i allt för många decennier lagt tid på att försöka förändra oss. Då är det istället värt att lägga den tiden på att vända tänket till att rörelsen gör kroppen fri, man ska träna för att man tycker om sin kropp. Inte tvärtom.

– Vi måste vara snälla mot oss själva och leta efter den känslan som känns bra. Det krävs lite fingertoppskänsla – men det är det värt. Rörelse ska göra att det glittrar till i ögonen, det handlar inte om måttbandet runt midjan, säger tränaren

Essensen i kroppspositiv träning är att bli bättre på att lyssna på sin kropp och vad den vill ha och göra. Och om allt går i 170 knyck så är det viktigt att stanna kroppen så att själen hinner i fatt.

Annons

– Gör medvetna val och håll dig själv i handen i stället för att knuffa dig framåt, uppmanar Erika.

Läs mer:

Kroppspositivismen utmanar smalidealet: ”Det brinner i knutarna”

Nikki Svärdsén, 29, slog sig fri från vikthetsen ”Var trött på att hata mig själv”

Experten: Vanliga misstagen föräldrar gör när de pratar om kroppen

Annons