Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Så vabbar ni jämställt – expertens bästa tips

04 okt, 2019
AvEmma Castman
Centralorganisationen TCO:s senaste jämställdhetsindex visar att kvinnor tog ut 70 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av sjukt barn (vab) förra året – något som kan missgynna ekonomin på både kort och lång sikt. Här är experten Magnus Hjelmérs bästa tips för ett mer jämlikt vab-tänk!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den senaste tiden har vårt intresse för privatekonomi ökat. Ett positivt trendbrott som på sikt leder till större frihet och mera makt. Något många dock glömmer att sätta upp en plan för är hur man ska tänka kring föräldrapenning och vård av sjukt barn (vab). Ett misstag som kan kosta en dyrt – både på lång och kort sikt.

– När man vabbar så får man cirka 80 procent av sin lön i ersättning. Det här innebär mindre pengar in på kontot – men också att det sätts av mindre pengar till pension både när det gäller den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Det handlar inte om några stora summor för ett fåtal dagar, men på sikt kan det leda till betydligt mindre i plånboken, säger Magnus Hjelmér, privatekonom på ICA Banken.

Eftersom vab är mer eller mindre ofrånkomligt är det därför viktigt att sätta sig in i hur saker och ting fungerar och avsätta tid för att prata om vad som passar ens egen familjesituation bäst. Realiteter som kan låta självklara – men som tyvärr inte speglar verkligheten.

Annons

– Vi har låtit Novus undersöka hur det ser ut i Sverige, och deras studie visar att sju av tio faktiskt inte kompenserar varandra för inkomstbortfall i samband med vab. Något som kan få stora konsekvenser för den som stannar hemma oftare än den andra, säger Magnus Hjelmér.

Viktigt att tänka på vid vab – expertens bästa tips:

  • Dela jämnt – Ha alltid som målsättning att fördela antalet vab-dagar så lika som möjligt. Då blir behovet av att kompensera varandra mindre viktigt, jag brukar rekommendera att man tar varannan dag för att säkerställa att det blir någorlunda jämnt.
  • Håll koll på vabben – Om någon vabbar mer än den andra innebär det alltså mindre pengar i plånboken – både på kort och lång sikt. Jag rekommenderar därför att man för anteckningar på hur många dagar man tar ut i vab under en period på sex månader. Efter perioden kan man tillsammans gå igenom hur många vab-dagar vardera man har tagit ut och kompensera därefter. Både när det kommer till inkomstbortfall och pension. På Pensionsmyndigheten finns det räkneexempel på hur ens pension kan påverkas.
  • Fördela procentuellt – För en mer jämställd ekonomi generellt kan ni tänka på att fördela gemensamma utgifter procentuellt utefter vad ni tjänar. Om en av parterna tjänar fem procent mer än den andra rekommenderar jag att denna även betalar fem procent mer av de gemensamma utgifterna. Det säkerställer att personen med lägre inkomst inte tvingas betala oproportionerligt dyra utgifter jämfört med sin partner.

Undersökningen som Novus gjort på uppdrag av ICA Banken bygger på 1 002 intervjuer. Datainsamlingen gjordes i april 2019.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Kickstarta sparandet i höst – här är expertens bästa tips

Delad eller gemensam ekonomi? 4 lösningar värda att diskutera

8 böcker som hjälper dig att bli mer ekonomisk

Annons