Så väntas arbetslivet se ut efter corona: "Dags att sluta jobba 9-5"
Mycket har förändrats i och med coronapandemin. Forskare och experter menar att hela samhällets digitala utveckling har fått påskyndas ytterligare. Idag jobbar många hemifrån med digitala verktyg som Zoom och Google hangouts för att ses under möten.
Men hur kommer vi jobba när coronapandemin är över?
Micael Dahlen, professor i ekonomi vid Handelshögskolan och Ulf Boman, framtidsstrateg vid konsultfirman Kairos Future, besökte Nyhetsmorgon för att prata framtid och jobb.
Båda två är överens om att coronapandemin kommer att prägla arbetslivet framöver.
– Vi kommer att jobba på flera sätt, på flera ställen, på flera olika tider, mer hemma men samtidigt behöver och vill vi jobba tillsammans med människor. Äntligen hoppas jag att vi blir av med 9-5-arbetet, där vi alla trycker in oss på samma tid och plats för att trängas, säger Micael Dahlén till Nyhetsmorgon.
Vill bestämma själva
Micael tycker att strikt satta arbetstider som alla måste följa tillhör det förflutna.
– 9-5 är en strukturell premiss som vi gick med på för länge sedan för att det då var som mest ekonomiskt effektivt att samla alla på samma tid och göra kompletterande arbeten. Men det har vi inte behövt på jättelänge, egentligen. Nu skulle vi kunna jobba på de tider som passar oss själva bäst och då vi själva är som mest produktiva, säger Micael Dahlén.
Ulf Boman berättar att studier som gjorts under coronapandemin visar att människor längtar tillbaka till sina kontor, det är där som många är som mest kreativa, men mycket tyder på att arbetstiderna bör läggas om.
– 9-5 slipper vi gärna, för vi vill kunna bestämma själva och inte vara styrda. Så länge folk själva får bestämma när de ska dyka upp på kontoret så vill de dit, men när de är tvingade dit så kan de känna “njaa då vill jag nog inte dit”, säger Ulf Boman till Nyhetsmorgon.
Tillbaka till kontorsrum
Öppna kontorslandskap har haft en stadig uppgång sedan 1950-talet. Idag har många inte ens en egen bestämd plats på kontoren, istället slår de sig ned där det är ledigt helt enkelt.
Dagens nyheter har tittat närmare på framtidens kontorsmiljöer och skriver att trenden går mot “antiviruskontor” med plexiglas, uppdelade skrivbord och bättre luftfilter. De skriver även att försäljningen av avskärmningsmöbler har ökat sedan Corona tog fart.
Designforskaren Maral Babapour Chafi tror att sensorer kan bli vanligare på arbetsplatsen. Det gör att de anställda kan se hur fulla kontorsrummen är och välja ett annat rum eller jobba hemifrån istället.
– Det kommer knappast att ske någon stor revolution av kontorsdesign i en snar framtid, men jag tror att det blir lite glesare på kontoren. Det kommer nog att ta ett tag innan man vågar sätta sig i ett knökfullt rum med massa personer, säger Maral Babapour Chafi till Dagens Nyheter.
Arkitekten Christina Bodin Danielsson, som bland annat forskat om kontor och olika arbetsmiljöer, tror däremot inte att vi kommer att se någon större skillnad på kontoren före och efter corona.
– Kontoren kommer att se ut precis som de gör nu. Den här paniken kommer att lägga sig och människor kommer lugna ner sig. Det finns redan nu personer som har bordsskärmar, om vi är rädda för luftburen smitta så nöjer vi oss med dem, säger hon till Dagens Nyheter.
Källa: Dagens nyheter, Tv4 Nyhetsmorgon
LÄS MER:
Så påverkas klimatet av corona