Sara Wimmercranz barn får lördagsskärm: ”Det är inte svårt att begränsa barnen från mobilen”
– Alla granskningar visar att föräldrar inte alls har koll på vad barn gör, säger hon.
Entreprenören Sara Wimmercranz, som bland annat är känd från SVTs tv-program Draknästet, har valt att ställa om till en mer hållbar livsstil. I sina sociala kanaler och i flera tv-soffor pratar hon flitigt om second hand, hållbart mode och även social hållbarhet – i detta fall skärmtid för barn.
Sara Wimmercranz har fyra barn och fick utmärkelsen Årets mama på tidningen Mamas årliga gala 2018 och 2024.
Ett väldebatterat ämne är skärmtid för barn, och Folkhälsomyndigheten kom nyligen med nya rekommendationer som säger: ingen skärmtid för barn under två år, en timme skärmtid om dagen till barn mellan 2-5 år och två timmar per dag till barn över 6 år.
”Jag berövrar dem från att utforska världen”
Sara har talat öppet om vad hon tycker om skärmtid och har landat i att lördagsskärm är det bästa för dem.
– Vi har landat i något som funkar för ålder tre, nio och tolv. Bebisen får ingenting alls. Lördagsgodis är alla redan med på. Så vi landade i lördagsskärm, att man får lite mer en dag i veckan och sen ingenting, säger hon.
Sara och hennes man kom till en punkt där de kände att all deras tid bestod av faser runt skärmen. Att tjata om skärm, att ha skärm eller att vara frustrerad efter skärm – det i kombination med att hon själv jobbar som investerare och förstår sig på hur techbolagen fungerar resulterade i att hon fick nog.
– De skapar appar som gynnar ett beteende där vi håller på med skärmen mycket.
En annan faktor som fick Sara att välja bort skärmtiden var att hon pratade med en läkare som berättade att skärmar får barns dopaminnivå att bli så pass hög att inga andra aktiviteter kan mäta sig med det.
– De kommer alltså att uppleva världen och oss som jättetråkiga. Då började jag fundera på vad berövar jag då mina barn ifrån? Jag berövar dem från att utforska världen. Det är ju ingen som minns en eftermiddag med Roblox, men alla minns ju när man satt och fiskade med morfar på en brygga. Och jag berövar dem också från nya relationer. Att umgås med nya kompisar men också att umgås med familjen. Jag vill inte att mina barn växer upp så. Så det var ju jättelätt för oss att stryka skärmen hela förra sommaren och även denna sommar.
Så gör hon med sin egen skärmtid
Hon själv säger att skärmar och digitala verktyg kommer att vara en del av livet och att hon själv har fastnat i scrollandet – något som resulterat i att hon satt upp regler även för sig själv.
– Jag känner att jag vill vara en närvarande förälder, så jag har faktiskt lagt regler också för mig själv. Jag försöker att inte uppdatera realtid när jag är med barnen, utan det kan man ta fram sen när de sover. Och om jag måste använda mobilen, då brukar jag säga högt vad jag gör. Nu smsar jag mormor eller nu kollar jag mina mejl så att de också vet att jag har ett arbete där jag inte helt kan logga ut.
Sara menar också att det är okej att ha olika regler för vuxna och barn.
– Man ska också förstå att vi får äta godis varje dag. Men vi gör inte det. Man kan som vuxen förhoppningsvis behärska sig, och kan man inte det behöver man sätta regler för sig själv. Men man ska inte gömma sig bakom det som ursäkt för att inte begränsa barnen, säger hon och fortsätter:
– Det är inte svårt att begränsa barnen från mobilen, det är bara att ta bort den. Och de kommer vara lite knorriga och gnälliga i början, men efter någon kvart (går det över). Alltså de har ju världens fantasi.
Tre vanliga föräldramyter kring barnens skärmtid
Enligt Sara finns det tre myter som föräldrar ofta tar till när barns skärmtid diskuteras.
1. ”Det är bara där de kan ha kontakten med kompisar”
– Det finns enormt många sätt att ha kontakt med kompisar som inte har snyggfilter och ett algoritm-styrt flöde som kommer dra ner ditt barn i att se jättedumma och farliga saker – som vi faktiskt vet att det gör.
2. ”Jag har koll på vad de gör”
– Nej, alla granskningar visar att föräldrar inte alls har koll på vad barn gör. Och de flesta föräldrar känner inte heller till fenomenet ”kaninhål” där algoritmerna styrs av det man visar intresse för, och suger ner barnen i kaninhål av exakt samma innehåll. Det gör att ett av tre svenska barn har sett lemlästade kroppar. Nästan alla har sett pornografiskt innehåll. Och deprimerade barn kommer ju då söka sig till andra som pratar om väldigt depressiva saker och kanske till och med självmordstankar och lära sig om det. Det är faktiskt på allvar, de här grejerna.
3. ”De lär sig så himla mycket”
– Ja, har man ett barn som läser mandarin eller spelar piano via en app då är det bara att gratulera. Merparten av barn gör inte det. Dessutom så plöjer en tioåring ner mellan fyra och sex timmar per dag på skärmen. Och då är skolarbete, poddar, ljudböcker borträknande. Så man ägnar nästan en hel arbetsdag som barn i tioårsåldern åt att döskrolla på skärm utan utbildande innehåll.