Separata sovrum: Smart eller förödande för förhållandet?
Väldigt få är den bästa versionen av sig själva efter en natt med för lite sömn. Med tiden blir det naturligtvis värre, och för vissa par där till exempel den enas sömn ständigt störs av partnerns snarkning kan att sova i separata rum vara en lösning att till.
Enligt en studie sover hela 30-40 procent av kanadensiska par i sitt eget rum. Hur många svenska par som väljer en liknande lösning är inte känt, men det antas att minst tio procent av befolkningen kämpar med sömnproblem.
Att gå från gemensam säng till att sova ensamma finns det fortfarande för mycket för skam kring. Att dela säng har på många sätt blivit symbolen för att vara i en relation.
Efter den sexuella revolutionen på 60-talet betraktas dubbelsängen som ett starkare uttryck för tvåsamhet och tillhörighet än vigselringen, och rädslan för att ett sådant arrangemang blir dödsstöten för förhållandet är därför inte ovanligt. Men måste det nödvändigtvis betyda det?
Viktigt att prioritera sömn
Den amerikanska sömnforskaren Wendy Troxel är känd för sina engagerande “Ted Talks”-föreläsningar om sömn. Hon föreslår bland annat att tonåringar ska få börja skolan senare (de är inte bara lata, de behöver mer sömn) och vill nyansera synen på par som sover separat. För om det är en sak som människor undrar över, enligt forskaren, så är det just om att sova separat kommer att ha en förödande effekt på förhållandet.
– Alla par måste prioritera sömn i förhållandet. Varför? Jo, för att god sömn kan stärka förhållandet, och lite sömn kan leda till det motsatta, säger Troxel i föreläsningen, där hon också betonar att det inte finns någon sömnstrategi som passar alla. Par med mycket olika sömnmönster kan till exempel dra stor nytta av att sova separat, snarare än att en ligger vaken och vrider sig, medan den andra somnar efter bara några minuter.
Hon betonar att sömn är en så stor del av våra liv och påverkar vår hälsa i en sådan utsträckning, att vi bör prioritera att få tillräckligt med det i vardagen, och av tillräckligt god kvalitet så att vi fungerar under dagen också, som ju låter helt rimligt. Men vad gör det med sexlivet att inte dela säng?
Ulla Aasland är sexrådgivare:
– Det finns många skäl till varför par kan välja en sådan lösning. Det kan handla om allt från snarkning, sjukdom eller olika sömnmönster, eller att man under en tid tycker att det är en praktisk lösning, till exempel med ett barn i ett hus som ofta vaknar på natten, säger Aasland.
Ha en plan för närhet
Par som på grund av konflikt väljer att sova separat är naturligtvis i en annan situation än par som har kommit överens om det på grund av sömnskäl, påpekar Aasland. Ändå tror hon att det kan vara utmanande att upprätthålla intimitet och fysisk närhet över tid om ni inte delar en säng. Och att det kan ha en negativ effekt på förhållandet.
– Jag tänker särskilt på den hormonella påverkan det har, att vara fysiskt nära någon, smekas, ligga bredvid – ja, bara vid tanken på beröring ökar vår oxytocinproduktion, ofta kallad “kärlekshormon”, utöver att stressnivån sjunker när vi får kärleksfull beröring, säger Aasland.
– Det som är viktigt om ni väljer den här lösningen är att ni har en plan för hur ni på andra sätt kan få den närhet ni missar genom att ligga bredvid varandra, säger Aasland och rekommenderar att ni som par snarare kan gå i säng samtidigt vid vissa tillfällen, så att ni kan kela, prata tillsammans och eventuellt ha sex, innan ni går till era separata sängar.
– Alla par är olika, men att prata om hur man löser en sådan situation på ett rent praktiskt sätt är viktigt för att inte riskera att ni på längre sikt glider isär, säger Aasland.
Separat sömn kan vara rätt lösning
Eva Tryti är psykolog och samlivspecialist och har skrivit flera böcker om relationer, inklusive hur man kan upprätthålla ett sexliv med en partner under många år.
– Det finns mycket forskning om varför vi har mindre sex idag än tidigare, och vad vi som arbetar med det jag gör upplever är helt enkelt att människor är trötta. Arbetsdelning och sömn är några av de första saker jag tittar på när par närmar mig mig med olika utmaningar, berättar Tryti.
Hon menar att sova separat kan kännas tabu.
– En rädsla för att andra kommer att tro att du har avslutat relationen med din partner är inte ovanligt. Därför är det något de håller sig själva, säger Tryti.
– Fortfarande är det värre för sexlivet med kronisk dålig sömn än att sova separat, påpekar Tryti, som upplever att par som väljer denna lösning ofta har försökt få det att fungera i en delad säng under lång tid.
Glöm inte din partner
Hon tror att det inte betyder slutet för att förhållandet att sova separat, men att det viktigaste är att båda tycker att det är okej, att det inte finns någon som “flyr” eller känner sig undanskuffad. Dessutom beror det på varför ni väljer det, vare sig det är för en period eller permanent, och vilken livssituation ni befinner er i.
Småbarnsfasen är mycket krävande för många med lite och avbruten sömn. Dessutom upplever många att dubbelsängen liknar en familjesäng under många år, där det inte är ovanligt att en av de vuxna till slut ligger någon annanstans. År i en sådan situation kan vara ogynnsamt för paret. De kommer inte att få tillräckligt med vila, och det kommer inte heller finnas möjlighet till sex, påpekar Tryti.
Liksom Aasland påpekar hon vikten av att vara fysiskt nära sin partner. Ofta.
– Gos är oerhört viktigt. Och ett råd till de som sover separat är att den fysiska biten inte kommer av sig själv. Håll om varandra! Ta initiativet till långa, mysiga kramar. Och ja, avsätt tid för sex, att boka tid kan vara en bra idé. Föreställningen att det bara skulle komma av sig själv, kan leda till en sextorka, påpekar Tryti.
Gå och lägg er samtidigt
– En annan sak som jag tror är mycket mer utbredd än att sova separat, är att gå till sängs vid olika tidpunkter. Om du alltid gör det, missar du en intimitet och en närhet som är viktig, säger Tryti.
– Att gå i säng samtidigt, åtminstone ibland, betyder att man kommer närmare varandra och får närhet, pratar tillsammans och sänker stressnivån tillsammans, betonar psykologen.
I så fall kan den som alltid somnar sist gå upp igen. Ett sådant ögonblick kommer att stärka förhållandet mellan er, utöver det faktum att det kommer att upplevas som stressreducerande, råder Tryti.
För vissa par kan olika förväntningar om hur ofta och när man ska ha sex leda till att man drar sig undan från mys och gemensamt sänggående, i avsaknad av lust.
– Då kan det vara viktigt att klargöra när något bara ska vara mys, så att det inte blir en ond cirkel, säger Tryti.
Så att sova separat betyder inte nödvändigtvis att förhållandet tar slut?
– Nej, det är för enkelt att säga så. Alla par är olika. Det värsta för ett par är att få för lite av något, vare sig det är sömn eller sex. Därför måste man helt enkelt försöka hitta lösningar tillsammans, som båda kan leva med, avslutar Tryti.
Av: Benedicte Wessel-Holst/KK