Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Sheryl WuDunn: "Studier ger hopp och en tro på framtiden"

17 jan, 2017
AvFemina
NY ARTIKELSERIE. Det man satsar får man tusenfalt tillbaka. Författaren Sheryl WuDunns mission är glasklar: En enda flicka i utvecklingsländerna kan göra skillnad för sig själv, sin familj, sina vänner och sin hemby – bara hon får gå klart skolan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De finns överallt på jorden och verkar inom vitt skilda områden – det handlar om allt från hälsa och bistånd till relationer och karriärval. Vi har lyssnat på några av kvinnorna som ägnar sina liv åt att få klotet att snurra åt rätt håll. Nu möter du dem i vår nya reportageserie: Kvinnorna som förändrar världen.

Foto: IBL

SHERYL WUDUNN

ÅLDER: 57 år.
BOR: New York.
ARBETE: Är författare, journalist och föreläsare. Vann Pulitzerpriset 1990 tillsammans med sin make.
FAMILJ: Maken Nicholas Kristof

(journalist och författare), två söner och en dotter.
MOTTO: Så länge flickor och kvinnor inte får samma möjligheter till utbildning och arbete som män kan världen inte nå sin fulla potential. Och det är helt enkelt slöseri med resurser.

Annons

PRISADE JOURNALISTEN och författaren Sheryl WuDunn är en av krafterna bakom hjälporganisationen Half the Sky, som arbetar för att förtryckta kvinnor ska få chans till utbildning och jobb. Hon brukar inleda sina föreläsningar med att berätta om 13-åriga kinesiska flickan Dai Manju, som bodde i en enkel hydda med sin familj och mormor, utan el och vatten och med en stor gris i samma rum. Föräldrarna hade inte råd med Dais skolavgift, så de sa till henne att börja arbeta på risfältet i stället – trots att hon var bäst i klassen. Varför skulle de slösa pengar på henne, hennes framtid var ju redan utstakad?

Men Dai vägrade, hon gick till skolan varje dag ändå och satte sig utanför dörren och lyssnade. Hennes egensinniga uppvisning nådde en reporter för tidningen New York Times där Sheryls make arbetar. Tidningen skrev om flickans öde och donationerna strömmade in.

Dai kunde gå färdigt grundskolan och gymnasiet, hon flyttade till en större kinesisk stad, fick jobb, hjälpte flera av sina vänner och gamla klasskamrater att få jobb, skickade pengar hem till sin familj så att de kunde bygga ett nytt litet hus – med el och vatten och ett uthus till grisen – och så småningom byggdes en bättre väg som länkade hennes lilla hemby med resten av Kina.

Annons

En flicka, en liten dominobricka. Men en enorm effekt.

”Könsdiskriminering är vårt århundrades stora moraliska utmaning”

MOTTOT FÖR Sheryl WuDunn och Half the Sky är tydligt: Så länge flickor och kvinnor inte får samma möjlighet till utbildning och arbete som män kan inte världen nå sin fulla potential. Och det är helt enkelt ett slöseri med resurser.

– Den stora moraliska utmaningen för vårt århundrade är könsdiskriminering och den brutalitet som människor runtom i världen möter just på grund av sitt kön, konstaterar hon.

Enligt Sheryl visar demografiska studier att det saknas mellan 60 och 100 miljoner kvinnor i utvecklingsländerna (!). Kvinnor som mist sina liv på grund av till exempel våldtäkt, sexhandel och dålig sjukvård eller som blivit aborterade på grund av att ultraljudet visat en vagina i stället för en penis.

De försvinner ut i tomma intet, utan chans att göra minsta ring på vattnet för sig själv eller någon annan.

Annons

Samma sak med alla de kvinnor som dör i onödan i barnsäng på grund av okunskap och vanvård. I Nigeria dör till exempel var sjunde födande kvinna när hon försöker ge liv. Ett liv som i många fall planterats där av en man hon inte vill ha och som hon försökt skydda sin kropp ifrån.

– En 13-årig etiopisk flicka, Mahabuba, giftes bort mot sin vilja och blev gravid. Hon födde sin bebis ensam i ett buskage, barnet dog och Mahabuba fick en fistel, ett hål, mellan slidan och analöppningen som komplikation och hon kunde därför inte hålla tätt. Hon stank av urin och avföring. Byborna släpade henne till en hydda i utkanten av byn och tog bort dörren så att hyenorna skulle döda henne på natten, berättar Sheryl WuDunn, samtidigt som hon visar en bild på en flicka i säckig T-shirt och hårda flätor.

Blicken är allvarlig, gammal. Flickan är verklig, historien sann och den utspelade sig i nutid, hur obegripligt det än kan verka. Mahabuba slogs mot hyenorna med en lång gren, överlevde natten och halvt släpade sig själv nästa dag till grannbyn och det utländska missionshus som hon visste fanns där. Hon togs till en klinik i Addis Abeba, som utför fisteloperationer, och hon lagades och läkte.

Annons

”Så länge mestadels pojkar utbildas så gör det inte så stor skillnad för ett av fattigdomens stora grundproblem, nämligen överbefolkning”

PRECIS SOM DAI visade sig Mahabuba vara en del av lösningen och inte problemet. Hon utbildade sig till sjuksköterska och arbetar nu i Addis Abeba med att rädda flickor och kvinnor som hon själv och hennes insatser ger ringar på vattnet. Ringar av hopp, glädje, hälsa, självförtroende och framtidstro.

Sheryl WuDunn har mängder med andra exempel på kvinnor som förändrat sin historia och därmed andras. Som med ett litet ekonomiskt bidrag startat sina egna företag och som med vilja, ambition och talang fått dem att växa med fler anställda och bättre villkor. Och alla dessa kvinnor som får chans till utbildning och arbete önskar naturligtvis samma sak för sina döttrar.

– Så länge mestadels pojkar utbildas så gör det inte så stor skillnad för ett av fattigdomens stora grundproblem, nämligen överbefolkning. Men flickor som får gå i skola och studera vidare ger en direkt effekt i befolkningsstatistiken eftersom de då naturligt får färre barn, säger Sheryl.

Annons

HALF THE SKY har många mäktiga bidragsgivare, bland annat Bill och Melinda Gates Foundation. När Bill Gates besökte Saudiarabien var publiken uppdelad i två sektioner via en stor barriär, män på ena sidan och kvinnor på den andra. En av männen reste sig upp och ropade: ”Mr Gates! Vår ambition är att bli ett av världens topp tio-länder i teknologi, tror du vi kommer att klara det målet?”

Bill såg ut över publiken en stund och svarade: ”Om ni inte utnyttjar halva er befolkning så finns det inte en chans att ni ens kommer i närheten”.

Sheryl WuDunn skulle förmodligen ha sagt samma sak. Newsweek har utnämnt henne till en av ”150 kvinnor som skakar om jorden”, vilket är en stor fana att bära. Och det borde ju heller inte behövas några jordskalv. Räcker det inte med att tänka på 13-åriga Mahabuba, hennes fysiska smärta och skam, hennes döda bebis och hennes rädsla i den ensamma hyddan när hyenorna närmar sig dörröppningen? Blunda och byt ut hennes ansikte mot din dotters.

Annons

Av Katarina Danielsson, publicerad i Femina Nr 01/2017.

I Femina nr 02/2017 publicerades del 2 i serien, om psykologen Kelly McGonigal som föreläser om stress och utbrändhet. Du kan läsa reportaget här.

Del 3, som handlar om advokaten Polly Higgins, finns att läsa i Femina Nr 03/2017.

Annons