Sjuksköterskan: Nyfödda barn ska inte behöva separeras från sina föräldrar
För många föräldrar blir den första stunden efter förlossningen en svår period. Fler än vart tionde barn hamnar på nyföddhetsavdelningen och i vissa fall har inte föräldrarna ens möjlighet att vara med sina sjuka barn på grund av platsbrist.
Det är något som specialistsjuksköterskan, Marcus Jarl, har reagerat kraftigt på eftersom han själv jobbar på neonatalenheten på Sachsska Barn- och ungdomssjukhuset. Nyligen skrev han ett debattinlägg i Facebookgruppen ”Humans of Medpeople” där han berättar om situationen.
”Om en tioåring bryter armen eller får en sprucken blindtarm skulle föräldern aldrig tvingas att åka hem och lämna barnet ensam på sjukhuset. Det skulle rent av uppfattas som absurt. Än mindre skulle man dela på friska nyfödda barn och deras föräldrar på BB-avdelningen. Men ett nyfött barn på dryga kilot på neonatalen som behöver sina föräldrar minst lika mycket, får inte ha sina föräldrar nära eftersom vi inte har tillräckligt många föräldrarum. De får alltså bo kvar på BB om det finns plats eller i värsta fall åka hem. Då är det inte så jättekul när man som sjuksköterska får ge beskedet; ’Vi kan tyvärr inte erbjuda ett rum. Jag är ledsen, ni får sova hemma. Men vi ringer om det är någonting. Glöm inte att pumpa om du orkar mamma. Här, du får låna hem en bröstpump.'”
Ebba Lagercrantz, som snart är färdigutbildad barnmorska, startade Facebookgruppen ”Humans of Medpeople” i samarbete med appen Medpeople. Hon vill att den ska hjälpa människor att förstå sjukvården bättre.
– Det är så sällan man får veta vilka insatser som görs inom sjukvården om man själv inte jobbar där. Om man inte är patient eller personal så hör man mest om att det klagas på låga löner och så vidare, men man vet inte vad som sker bakom kulisserna, säger hon till MåBra.
Läs också: Starka klippet visar det ögonblicket när mammorna träffar sina nyfödda
Marcus Jarl, som skrev debattinlägget, har en teori om varför just de nyfödda barnen drabbas av platsbristen.
”Är det för att tioåringen kan prata och faktiskt säga ifrån? För att hon eller han kan uttrycka sina känslor och åsikter på ett sätt som den vuxne kan tolka och förstå? Bara för att ett nyfött barn inte kan prata betyder det inte att den inte har åsikter, eller för den delen inte kan uttrycka dem. De visar tydligt vad de känner, vill och hur de mår. Det kräver bara rätt kompetens för att tolka dem.”
MåBra kontaktade verksamhetschefen på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Eva Berggren Broström, för att få hennes syn på läget.
– Jag kan bara instämma i problemet. Jag tror att det ligger en sanning att nyfödda barn inte kan göra sina röster hörda. Och nyfödda, sjuka barns föräldrar har nog med att ta hand om den situationen som blir väldigt påfrestande för dem, så det gör väl att man inte är den grupp som hörs och syns mest, säger hon.
– Men det finns planer för en ny avdelning och då är förstås slutmålet att barnen ska kunna ha sina föräldrar närvarande.
Artikeln publicerades först på MåBra.