Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Snart kan transkvinnor få barn

13 nov, 2017
AvMalin Ny
Att föda barn är något av det största man kan vara med om, och nu ser det ut som att fler kan få möjlighet att göra det. Inom en överskådlig framtid tror forskare och experter att kvinnor som föddes som män kan bli gravida på egen hand.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om du vill bli med barn, men föddes som man, kan drömmen snart bli verklighet. Enligt fertilitetsexperten Richard Paulson, ordförande för American Society for Reproductive Medicine, kan transkvinnor snart få möjlighet att föda barn. Han menar att det bara är en tidsfråga innan kvinnor som föddes som män, och som genomgått en könskorrigering, har möjlighet att få en livmoder och därigenom bli gravida.

– Du skulle kunna göra det imorgon. Det skulle komma med ett par utmaningar, men jag ser inte några uppenbara problem som skulle stå i vägen för det. Jag personligen tror att transkvinnor kommer att vilja ha en livmoder och de kommer troligen också att bli godkända för en transplantation. Män och kvinnors bäcken har olika form, men en livmoder kan ändå få plats där, säger han till Telegraph och tillägger att kejsarsnitt är ett måste för transkvinnor vid förlossning, på grund av hur livmodern är formad.

Annons

Läs även Dokument: Född i fel kropp

Att operera in en livmoder är komplicerat och medför många risker, men här i Sverige ligger vi i framkant. I 18 år har det forskats kring livmodertransplantationer på Sahlgrenska akademin i Göteborg, och sedan 2014 har åtta barn fötts efter livmodertransplantationer.

Forskningens mål har varit att kvinnor som saknar en livmoder från födseln eller efter en canceroperation ska få möjlighet att föda egna barn. I teorin innebär metoden att det även skulle vara möjligt för transkvinnor att bli gravida, enligt forskarna bakom studien.

Behandlingen finns ännu inte inom det vanliga vårdutbudet, men forskarna hoppas att metoden kommer att bli tillgänglig för allmänheten inom ett par år.

– I framtiden kommer den här metoden att bli än mer effektiv, och en klinisk realitet. Om det sedan blir i Sverige, det vet man inte. Medicinskt är det fullt realistiskt inom fem år, men det finns många andra beslut som vi inte råder över, säger Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi, och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Läs även 6 värsta ”skämten” från Martin Timells kritiserade bok – fylld med rasism och homofobi

Källor: Unilad, Sahlgrenska

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons