Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Så kan framtidens solskyddsfaktor se ut – forskas på nya piller

01 jul, 2024
AvSigne Larsen
FotografPexels
spf piller
I framtiden kanske du inte behöver smörja in dig med solkräm, om allt går vägen i ett nytt danskt forskningsprojekt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så får du brun utan sol att hålla – 7 smarta knepBrand logo
Så får du brun utan sol att hålla – 7 smarta knep

Sommaren är här och efter en lång och kall vinter är det skönt att äntligen få kasta av sig tjocka kläder och känna solen värma igen.

I samband med solens frammarsch är det även högsäsong för solskyddsfaktorn. Även om det är viktigt att använda SPF mot årets alla solstrålar, bör man vara extra försiktig och noga under de starka strålarna i juni, juli och augusti. För den som känner stress över att smörja in sig och sina barn inför och mellan sommarens alla bad går dock studierna åt rätt håll. Om man får tro ny forskning kan solkrämen eventuellt komma att ersättas under de kommande åren.

Ett nytt forskningsprojekt i Danmark, under ledning av Celina Pihl, forskare inom molekylär biomedicin, har undersökt möjligheten att vi i framtiden kan skydda oss mot solens skadliga UV-strålar med hjälp av ett piller.

Annons

Studien har genomförts på det danska sjukhuset Bispebjerg Hospital i samarbete med Kunskapscentrum för hudcancer, och har hittills visat positiva effekter.

– Vi vet att användningen av solskyddsfaktor generellt sett är låg i befolkningen, samtidigt som vi ser ökande fall av hudcancer. Därför måste man tänka på alternativa sätt för att försöka skydda människor bättre, säger Celina Pihl till danska Femina.

Vill hitta komplement i tablettform

Tanken är inte att helt ersätta solskyddsfaktor i krämform, förklarar hon vidare, utan snarare att kunna komplettera med något annat som är lite mer lättillgängligt – bland annat i tablettform.

Enligt Cancerfonden drabbas varje år närmare 10 400 personer i Sverige av en allvarlig form av hudcancer. Nio av tio fall av malignt melanom är kopplade till solens UV-strålning.

Pihl menar därför att det är viktigt att vi fördjupar oss i alternativa former av skydd mot solens strålar.

Annons

– Vi har i våra studier sett att intag av vitamin B3 och vissa växtämnen kan ge ett skydd mot solens ultravioletta strålning, vilket vi är mycket glada över, säger hon och betonar att forskningen fortfarande befinner sig i ett mycket tidigt skede.

På sikt tror hon dock att vi kommer att kunna hitta alternativa former av solskydd på hyllorna, som kommer att kunna fungera som solskyddstillskott och vara lika lättillgängliga som exempelvis vitaminpiller.

Annons