Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Svenska trenden tar över världen – nu vill alla vara lagom

27 okt, 2017
AvHelena Sjögren
Den danska hyggetrenden tog världen med storm. Nu kommer nästa skandinaviska export – lagom. ”Vi svenskar är ganska kritiska mot lagom, men det är så mycket mer än bara jante”, säger författaren Linnea Dunne.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I början av oktober 2017 publicerar Time Magazine en lista för alla oss som försöker få ihop det omtalade livspusslet. Men uttrycket som sticker ut är varken balanserad eller lycklig, utan det ursvenska ”lagom” (som enligt tidningen uttalas ”LAH-gum”) som en del i framgångsreceptet.

Men Time är långtifrån först.

Redan i januari konstaterade livsstilsmagasinet Vogue att det danska myskonceptet ”hygge” var ute. Det nya svarta 2017 är i stället svenska ”lagom”.

Ordet som i princip saknar motsvarighet i andra språk, men beskrivs som ”inte för mycket och inte för lite”, står för balans och harmoni.

Klassiska exempel är mellanmjölken, inte för fet och inte för rinnig, eller kärnan i skandinavisk design som ofta utmärker sig som praktisk och funktionell.

– Eftertänksamheten, det här med att svenskar ofta tänker efter före, som leder till en balans är väldigt typisk för lagom, säger Linnea Dunne.

Annons

Hon är journalist, författare och exilsvensk.

Efter gymnasiet flyttade hon utomlands för att bli bättre på engelska. Hon hamnade i Dublin och hade svårt att flytta hem. När hon väl återvände till Sverige blev längtan tillbaka för stark.

– Jag blev verkligen kär i Irland, säger hon.

Sedan blev det tio år i London. Nu bor hon med man och två barn i ett litet hus i Dublin.

Lagom – en balanserad livsstil

I oktober släppte hon boken ”Lagom – The Swedish Art of Balanced Living”. Förlaget skulle gärna sätta den i självhjälpsfållan. Författaren själv tycker att det mer handlar om ett prova på-koncept komplett med kanelbullsrecept, fredagsmystacos och fika.

– När jag berättade för mina föräldrar att jag skulle skriva en bok om lagom skrattade de bara, säger hon.

Bild: Pressbild

Linne Dunne har på avstånd kunnat se hur intresset för Norden stadigt växt fram. Det började någonstans med Nordic Noir – som Bron och Borgen, skandinavisk design och maten förstås.

Annons

– Det finns en tydlig fascination för Norden, de här länderna långt upp i norr där solen i princip aldrig går upp alls och folk ändå verkar må väldigt bra. Det stämmer liksom inte, säger hon.

Exportprodukten lagom bygger därför på harmoni och funktionalitet, och ett viss mått exotifiering. Ensamtid och att prata till punkt. Morgondopp och motion. Gummistövlar och nakenbad.

– Lagom blir snarare ett filter att analysera den svenska kulturen genom. Det ligger i tiden. Vi är alldeles för många som är allt för mycket i våra telefoner hela tiden. Vi har sociala medier och vi jobbar dygnet runt. Jag tror många längtar tillbaka till det enklare livet. Att hitta balansen, säger Linnea Dunne.

Jonas Gardell är lagom

Kanske har hon som exilsvensk lättare att se lagom ur ett mer nyktert perspektiv. Som svensk i Sverige kan det vara lätt att se lagom som lite mellanmjölksängsligt, men Linnea Dunne tycker att uttrycket säger något om vårt svenska arv. Kritiken handlar ofta om att lagom bottnar i jantelagen, vilket hon själv inte håller med om.

Annons

– Det är väldigt intressant. Jag tycker lagom och jante är två olika saker som är dåliga i kombination. Det som är fantastiskt med lagom är det som bottnar i vårt sossearv och folkhemmet. Tanken att alla ska med, även om det kanske är något som håller på att brytas ner. Men den delen är jag otroligt stolt över.

Som ett bra exempel på lagom nämner hon också komikern Jonas Gardell.

– Han är inte lagom på något sätt egentligen, men är väldigt älskad och folkkär. Lagom behöver inte vara tråkigt, utan det kan i stället finnas en enorm trygghet i lagom. Det handlar inte om att passa in, men om den gemensamma värdegrund som gör att vi kan tolerera och lyssna på varandra. Om vikten av att väga upp och prata till punkt och hitta sätt att komma överens.

Själv har hon aldrig heller känt sig särskilt lagom. När hon växte upp var hon väldigt framåt, tog mycket plats och skrattade högt. På Irland ses hon som mer tillbakadragen.

Annons

– Detta trots att jag inte förändrat hur jag är.

Regnjacka och fotriktiga skor

Och det är ofta i kulturkrockarna de små nyansskillnaderna kommer fram i ljuset.

För på Irland är det inte ”en dag i morgon också”, puben är den naturliga mötesplatsen även om det är vackert väder utomhus och den där svenska eftertänksamheten finns inte alls i samma utsträckning.

– Min man blir tokig när vi besöker mina föräldrar och de undrar vad vi ska äta till middag när vi precis ätit lunch. För tänk om vi råkar gå ut och så hinner vi inte laga mat innan ett av barnen blir hungriga. Det är så himla svenskt, säger hon och skrattar.

Uttrycket, ”det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder”, är ett annat exempel direkt från mellanmjölkens förlovade hemland.

– Vind- och regnjacka och fotriktiga skor är kanske inte så kul och spexigt. Det kan bli ganska trist att vara vettig. Men jag antar att det är ett sätt att vara lagom, säger Linnea Dunne.

Annons

Hon upplever att det i Sverige finns plats både för hembakat surdegsbröd och snabbmakaroner. Att leva lagom handlar inte om att alltid springa på alla bollar, men när det väl är hundra procent är det närmare hundratio procent.

Och till skillnad mot det mysporriga hyggge, tror Linnea Dunne också att det finns något mer genuint över lagom. Mystrenden kunde enkelt kommersialiseras genom försäljning av filtar, ljus och yllesockar. Men inte ens på Ikea går det att köpa en bit allemansrätt.

– Lagom handlar inte i första hand om att konsumera, säger hon.

Hittills har hon i princip bara fått positiv respons på sin bok. Hon taggas ofta i nattduksbordsbilder med ”Lagom”-boken. Många utlandssvenskar har också skrattat igenkännande och sagt att de ska köpa boken för att ge till sina vänner.

– Det är förstås jätteroligt, att boken reser runt världen. Jag tänker att kontentan är att vi lär oss av varandra och vi blir bättre när vi gör det. När vi reser blir vi mer toleranta och lär oss också uppskatta det vi har, säger hon.

Annons

Kanske skulle även svenskar i Sverige tjäna på att göra upp med lagom – i alla fall de dåliga sidorna.

– Och så ska man ta vara på det bra! säger Linnea Dunne.

Linneas 3 tips för att leva ”the lagom lifestyle” fullt ut:

1. Ha lagom mycket prylar

Oavsett om du vill kalla det minimalism eller downsizing eller lagom. När Linnea Dunne köpte ett litet hus passade hon också på att göra sig av med en massa saker. Överflödiga möbler såldes och leksaker som inte barnen behövde gavs bort. Förutom att en mindre bostad betyder mindre prylar innebär det också mindre städning.

”Det ger en känsla av frihet att bara ha det man verkligen behöver och att man tar hand om det”, säger hon.

2. Omfamna fikakulturen

Det går inte att fika på internet. Att möta människor i verkligheten är något helt annat än att mötas genom våra telefoner. Förslagsvis lägger alla också bort sina telefoner under fikan – i alla fall efter att alla fått Instagramma sin bulle.

”Det kan vara en kaffe och kanske en bulle. Kanske blir det 14 påtårar om det är riktigt trevligt”, säger Linnea Dunne.

3. Uppskatta naturen

Allemansrätten är en viktig del av den svenska kulturen. Och i den stressade värld många av oss lever i just nu behöver vi kanske naturen mer än någonsin.

”Frisk luft och färgglada träd går inte att köpa för pengar”, säger Linnea Dunne.

Bild: IBL Bildbyrå

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Annons