Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Det här ska du inte göra när det blixtrar – myter och sanningar

11 aug, 2023
AvStina Meyerson
FotografTT
Att göra när det blixtrar
Risken är liten att du eller dina tillhörigheter skadas när det åskar och blixtrar, men det kan ändå vara bra att ha koll på vad du kan göra för att minska risken att en olycka sker.
Här listar vi vad du bör och inte bör göra när det är åskväder, samt slår hål på ett par myter!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Bästa serierna för regniga dagarBrand logo
Bästa serierna för regniga dagar

Ibland händer det att sommar och sol varvas med oväder – och med det även åska och blixt då och då. Risken att personer eller saker kommer till skada är inte stor, snarare liten, men ibland kan olyckan vara framme. Därför är det bra att ha koll på vad man ska och inte ska göra när det åskar!

Det här ska du göra när det blixtrar

Var inomhus

Är du utomhus bör du gå in och är du redan inomhus så ska du stanna där. Generellt är det säkrast att vara i en byggnad, och gärna en stor sådan.

Se till att dra ut sladdarna

Du skyddar din elektronik genom att dra ut sladdarna som sitter i vägguttag.

Stäng fönster och dörrar

Genom att stänga till kan du undvika glassplitter och trasiga fönster och dörrar, samt stoppa eventuell brandspridning.

Annons

Det här ska du inte göra när det blixtrar

Vistas inte på öppna ytor

Befinner du dig på ett öppet fält? Ta dig därifrån isåfall. Eftersom blixten slår ner i den högsta punkten är det viktigt att man själv inte är just den.

Stå inte under höga träd eller föremål

Av samma anledning bör man undvika att stå under andra höga punkter, som blixten kan träffa. Du ska alltså inte söka skydd under ett högt träd eller liknande.

Undvik vatten

Att vara i eller på vatten är inte en god idé, eftersom blixten kan slå ner i vattnet – och vatten i sin tur kan leda elektrisk ström. Så se till att vara på land om ovädret är framme.

Var inte i närheten av de här sakerna i hemmet

Även vattenledningar kan leda ström, så undvik också kranar och duschar i hemmet. Att röra eller stå nära lampor eller annan elektronik med sladden i uttaget bör också undvikas. Om du har en eldstad hemma ska du inte heller vara nära den, ifall att blixten skulle slå ned i skorstenen.

Annons

Undvik de här platserna och fordonen

Om du planerar att ge dig ut och tälta om det åskar och blixtrar så ska du tänka om. Tältets väggar må skydda mot regnet, men har inget skydd mot blixten. Även båtar och segelbåtar som inte är ordentligt skyddade bör undvikas. Att sätta sig på cykeln eller motorcykeln är inte heller ett säkert alternativ. De har inget skydd, är i metall och dessutom sitter man ofta högt på dem.

Håll inte i de här föremålen

Man ska undvika att hålla upp ett långt föremål, så att det inte blir en hög punkt för blixten att slå ned i. Därför ska du faktiskt inte skydda dig mot ovädret med ett paraply, utan får ta att du blir lite våt. Just ett paraply eller exempelvis ett metspö eller kanske en flygande drake i snöre kan nämligen fungera som en åskledare.

Försök inte skydda dig med gummistövlar

En myt som har florerat runt är att gummi på något sätt kan avvärja blixten. Det är en myt som inte stämmer, så tro inte att du är säker bara för att du har skor med gummisula. Gummistövlar är bra för mycket – men mot blixtrar och dunder hjälper de helt enkelt inte. Så se till att söka ordentligt skydd istället.

Annons

Gå inte ut till bilen om du är inomhus

Visst är det så att bilar och andra metallfordon generellt är säkra. Men stora fönster, eller andra ytor som inte är gjorda av metall, minskar den säkerheten. Det är också viktigt att man inte rör på metalldelar inuti bilen, eller pillar på radion, för att det ska vara säkert i bilen. Kom också ihåg att om blixten slår ner så kan bilens elektronik och däck skadas. Och tänk på att rekommendationen framförallt är att söka skydd inomhus.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, SMHI och Elsäkerhetsverket.

Annons