Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Trine: Så lever jag med mindre – och får mer ut av livet

08 nov, 2024
Avtine benedixen
Fotografmew
Efter att ha levt på en stram budget som egenföretagare har hon funnit sätt att leva både ekonomiskt och klimatsmart, utan att kompromissa med livskvaliteten. Trine, 55, berättar hur hon gick tillväga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

Hur får man ut det bästa av de pengar man faktiskt har? Genom att tänka på hur man använder dem och prioritera rätt. Det handlar om värderingar.

Någon som vet detta är Trine Baadsgaard.

Fokus har hela tiden varit "konsten att leva gott för lite mindre", och med ett Europa i kris med inflation, krig och ekonomisk instabilitet är just detta mer aktuellt än någonsin.

Men det är något hon vill klargöra direkt: sparsamhet och snålhet är inte detsamma.

– Jag lägger stor vikt vid att leva sparsamt inte bara för att spara, för mig är det också en inställning till livet: Varför bara spendera fritt? Snålhet är något helt annat, det är oattraktivt, och jag har ganska starka åsikter om det.

Annons

– Att leva sparsamt handlar om fokuserad sparsamhet, om att inte lägga sina pengar på det oviktiga, så att man kan lägga dem på det viktiga, för det är där jag vill satsa. Det handlar om att använda sina pengar på något som faktiskt ger värde.

Trine fick ursprungligen idén för att hon var pank.

– Jag har varit egenföretagare i många år, och jag jobbade mer och mer, men kände ändå att jag aldrig riktigt hade några pengar. Då kom jag på att jag skulle titta åt ett annat håll.

– Istället för att hela tiden behöva arbeta mer för att tjäna mer pengar – varför inte arbeta med ATT inte behöva spendera så mycket och inte heller behöva så mycket pengar?

– Detta var också en period direkt efter finanskrisen, då jag helt enkelt inte tjänade så mycket. Så jag var tvungen att titta på mina vanor, och där fanns ju alla de här livsstilsgrejerna, som jag kallar livsstilsinflation, som man köper när man inte behöver tänka på pengarna, så de bara FÖRSVINNER.

Annons

Det är ju det som ofta händer när man har vant sig vid att inte behöva spara, säger Trine.

Man släcker inte lampan efter sig, slänger bara mat och köper nytt, syr inte fast knappen på blusen eller ens använder de byxorna som fortfarande har prislappen på sig efter ett halvår. Det blir liksom lite oviktigt.

Att kunna få ut mer av sina pengar

Trine Baadsgaard med sin hund

– Genom att tänka efter ordentligt insåg jag att det faktiskt fanns massor av saker jag kunde förändra utan att det kostade något eller att jag kände att jag sänkte min livskvalitet.

– Det första jag började med var att sluta slänga mat. Det var nog det som fick mig att inse. Plötsligt kunde jag se halva limpor av rågbröd och saker som hade blivit bortglömda längst bak i kylskåpet – som bara gått ut och blivit gammalt.

Annons

– Det var ofta en hel soppåse fylld med mat som slängdes, och det kunde jag helt enkelt inte stå ut med. Det var både oetiskt och helt galet när jag insåg hur mycket pengar jag egentligen slängde i soporna. Det är ju galet. För allas skull. För plånboken. För klimatet. För djuren.

Hon upptäckte att hon blev mycket mer kreativ de dagar då hon krävde av sig själv att bara använda det som fanns i kylskåpet.

– Jag fick också reda på att man inte behöver ha potatis, sås och en köttbit varje kväll. Man kan lätt ha fem smårätter, för det är sällan de tre köttbullarna från igår räcker till familjen idag.

– Jag tror att det är därför många stannar när det gäller rester. Men kanske kan komplettera de tre köttbullarna med en sallad, öppna en burk tonfisk, göra det lite tapas-aktigt. Så började jag, det gick egentligen lätt och smärtfritt, och sedan började jag titta på andra saker i mitt liv.

– En sak i taget. Man kan ju inte göra allt på en och samma gång, ingen kan bara säga: "Nu lever vi nöjsamt från och med idag", så det gäller att börja lågt. Det är en process. Jag slänger FORTFARANDE mat. Det är inte för att jag är perfekt på något sätt, men det handlar om att ändra sitt mindset och långsamt rensa upp i sitt liv. Och det är faktiskt ganska roligt!

Annons

Se bara på Trine: De ljusbruna stövlarna och den ljusa, fläckiga höstkappan köpte hon på loppis. Jeansen är nya. Den eleganta mörka skjortblusen med krage fick hon av en kompis.

Vad använder du i din garderob?

– När jag inte var medveten om det här, tyckte jag att jag behövde nya kläder hela tiden. Men jag kunde bara ta fram min strykbräda, så hade jag nästan en hel garderob liggande där redan.

– Jag hade så mycket kläder att jag inte ens hade koll på vad jag behövde, vad jag hade eller vart det fanns. Jag kunde hitta kläder längst bak i ett skåp – som jag hade aldrig använt, jag hade bara köpt dem för att de var billiga.

– Men jag har inte blivit något helgon, jag köper också nytt, men jämfört med tidigare gör jag det mer om jag verkligen behöver något. Jag tittar med andra ögon på mitt konsumtionsmönster innan jag köper: Är det här verkligen något jag behöver? Det gör faktiskt att man blir lite klarare i huvudet.

Annons

– Det har varit en ögonöppnare för mig. Om jag saknar ett par jeans kan jag mycket väl köpa ett par, men jag kan inte använda 27 stycken i olika stilar. Men det är viktigt att sparsamhet inte ska vara något heligt, det ska också vara överkomligt.

Estetik. Njutning. Sensualitet utesluter inte något av det.

– Inte alls. Inte alls. Estetik är viktigt för mig. Och visst kan rester arrangeras vackert på ett gammalt fat med vackra örter på toppen. Jag bryr mig mycket om att kläder ska vara fina, jag vill se ordentlig ut, jag gillar smycken, jag är absolut inte för att allt ska vara grått, brunt och tråkigt.

Ingen ekonomisk huvudvärk längre

Trine ligger aldrig vaken på nätterna på grund av ekonomiska bekymmer.

– Nej, det gör jag inte. Men det har varit tufft ibland.

– Jag har som egenföretagare under långa perioder i mitt liv verkligen levt på en sten. Men jag har koll på min ekonomi, min livsstil är enkel, jag har ro i magen, därför går jag inte och oroar mig för det värsta som kan hända.

Trine Baadsgaard

Som barn bodde hon ensam med sin mamma.

Var det trångt?

– Det är nog något vissa skulle säga. Men jag har aldrig tänkt på att vi saknade något. Min mamma var extremt prioriterande när det gällde vad hon ville använda sina pengar till.

Annons

Det fanns billig, väl tillagad mat på bordet, ett trevligt ställe att bo på och ibland även resor, men:

– Ibland tyckte jag nog att vi inte hade så mycket, för mina vänner hade färg-TV, videospelare, Sodastream-maskiner och åkte på charterresor till Mallorca. Så var det inte hos oss. Vi levde på ett helt annat sätt. Men jag har aldrig känt att jag saknade något.

Den överflöd vi lever i nu tar vi nästan för givet, men den är egentligen inte särskilt gammal.

Det var en gång, inte så länge sedan, när folk sparade, undvek skulder, bakade, reparerade kläder och saker, använde de resurser som fanns och använde upp dem innan de köpte något nytt.

– Det roliga är att jag hade allt i ryggsäcken – medtaget hemifrån. Jag har skrattat så mycket åt min mamma som öppnade kuvert och gjorde minneslappar. Men varför skrattade jag egentligen åt det? Pappret ligger ju där, så varför är det löjligt, varför är det egentligen inte förnuftigt att använda våra resurser?

Annons

– Det har vi faktiskt behövt göra i många år, vi har bara inte riktigt blivit tvungna att göra det, men nu är vi det. Och jag tror att man kan ändra vissa vanor.

– Jag tror att de flesta av oss vill, också med tanke på klimatet, som vi har pratat om i många år. Men nu finns det också en personlig ekonomisk vinning med det, så jag tror att vi kan ändra våra vanor på ett helt annat sätt.

Kan man verkligen leva bra på lite?

– Ja, det kan man! Men det kräver att man är intresserad av att laga mat. Färdigmat är dyrt och oftast inte så bra för en – man vet i alla fall inte vad som finns i den.

– Och det finns så många råvaror som både är hälsosamma och billiga. Vitkål, spiskål, potatis, morötter, havregryn. Frukt till efterrätt istället för glass. Baka en tårta!

Det handlar om basvaror, säger Trine. Med ett bra urval av kryddor, oljor, vinäger, asiatiska såser och så vidare i skafferiet, och färska örter i fönstret, kan man laga väldigt varierad och god – billig – mat.

Detta är en artikel som först publicerades på vår systersajt Femina.dk.

Annons