Tv-läkarens besked om grått hår: Så påverkar stress
”Det ger mig gråa hår”, ordspråket som används för att beskriva att en situation eller person bidrar till stress är nu vetenskapligt bevisat. I Nyhetsmorgon får läkaren Marcus Olausson frågan av programledare Jenny Alversjö: Får man grått hår av stress? Och så här svarar han..
Grått hår kan bero på stress
Tv-läkaren Marcus Olausson svarar:
– När man i studier tog råttor och stressade dem blev de gråare. Och när man injicerade stresshormon vid hårsäckarna så blev de gråare. Så det här verkar faktiskt stämma, att man får gråare hår av stress.
Forskning visar sambandet mellan stress och grått hår
Något som bekräftas av forskning vid Harvard universitetet. Studien på möss publicerades 2020 och tog forskningen ett steg framåt. Det visade sig att när mössen utsattes för stress, och producerade stresshormonet norepinefrin, tömdes hårsäckarna på de stamceller som ger pälsen pigment. Där efter växte grå päls ut på mössen.
Liknande effekter vid höga nivåer av norepinefrin påverkade även mänskliga stamceller i ett laboratorium. Vilket stöder studien om att stresshormonet är kopplat till grått hår hos människor, säger Ya-Chieh Hsu, professor i stamceller och regenerativ biologi vid Harvard University och en av författarna till denna forskning.
– När vi förstår hur våra celler förändras under stress, kan vi ta stegen mot en behandling som kan stoppa de skadliga effekterna som stress har.
Artikelinspiration: CNA Lifestyle