Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

I ständig konflikt med din partner? Så håller ni sams i sommar

13 jul, 2021
AvEmma Castman
Kvinna och man som precis bråkat
Hamnar du och din partner ofta i bråk under semestern? Då är ni inte ensamma. Lyckligtvis finns det saker att göra för att undvika onödiga konflikter. Här är fyra tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
I ständig konflikt med din partner? Så håller ni sams under semesternBrand logo
I ständig konflikt med din partner? Så håller ni sams under semestern

Semestern är värdefull för många. Hela dagar kan ägnas åt att vara med vänner och familj, samtidigt som det finns tid att prioritera återhämtning och avslappning. Men semestern är också en typisk tid för bråk och konflikter, och faktum är att juli är den månad då flest par skiljer sig i Sverige.

– Under semestern frångår de flesta sina vardagliga rutiner. Många planerar in resor, träffar släkt och vänner och har mer tid ihop med familjen – samtidigt som det kan finnas en inre förväntan på att behöva vara energisk och aktiv. Det är heller inte ovanligt att ha skyhöga förväntningar på att allt ska kännas fantastiskt, säger Hanna Rohani, kvalitetsansvarig psykolog på Doktor24, och fortsätter:

– För många av oss går i princip all energin åt till arbete och barn och partnerrelationer får det lilla som blir över. Även om det kan kännas som att tiden inte räcker till så är det ändå värdefullt att prioritera varandra då en fungerande partnerrelation smittar av sig på allt annat i vardagen.

Annons

4 tips för att undvika bråk under semestern

Så, hur gör man för att få relationen att fungera så smärtfritt som möjligt? Och hur undviker man konflikter på semestern? Hanna Rohani delar med sig av fyra värdefulla tips:

Avsätt tid för varandra

Det är inte helt ovanligt att jobbet och barnen tar upp den största delen av vår energi, medan relationen till vår partner får det lilla som blir över. Att avsätta tid för varandra kan kännas som ett ytterligare projekt, men det kan i själva verket handla om de små gesterna i vardagen. Det kan till exempel handla om att dagligen ha en kort check-in tillsammans med sin partner. Det kan innebära att ni tillsammans tar en morgonpromenad, en kaffepaus, en tillägnad stund för kvällsmys eller något annat som passar just er.

Använd jag-budskap

Det är oundvikligt att med jämna mellanrum irritera sig på varandra och kanske lite extra under semestern. Och även om det kan kännas frestande att försöka bita ihop, så kräver det både mod och träning att våga tala sanning utan att vara klandrande. Ett hjälpsamt redskap är så kallade “jag-budskap”. Det innebär att man utgår från hur en situation får en själv att känna (jag blir ledsen när du…) istället för att klandra den andre (du ska alltid hålla på och…). Och fråga därefter hur partnern upplever det hela (hur blir det för dig när jag…).

Annons

Fråga vad du kan göra för din partner

Vi tenderar att visa kärlek på samma sätt som vi själva vill bli älskade. Men det som fungerar för en person kan ha motsatt effekt för en annan. Fråga därför din partner vad hen behöver från dig för att känna sig uppskattad.

Hur viktig är sakfrågan?

Många par tenderar att fastna i argumentationer när det kommer till både stora och små saker. Detta kan dock ta en hel del energi. Ett verktyg som kan vara till hjälp är att fråga sin partner “hur viktigt är det här för dig på en skala 1 till 10 där 10 innebär jätteviktigt?”. Det kanske uppdagas att det i själva verket är helt oviktigt för den ena partnern men extremt viktigt för den andra. Detta bygger dock på att båda är ärliga och inte skattar allt som “jätteviktigt”.

Foto: TT

Annons