Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Uppfinnaren bakom fredliga granaten: "Alla ska kunna känna sig trygga"

22 maj, 2019
AvMarcus Alm
överfallslarm
En tredjedel av svenska kvinnor känner osäkra när de går ut på kvällen, trots att vi lever i ett av världens säkraste länder. Känslan av osäkerhet störde uppfinnaren Stefan Ekberg som tog saken i egna händer och uppfann ett nytt överfallslarm.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En av många kvinnor i vårt land som kände sig osäkra kvällstid var Stefan Ekbergs dotter. Hon arbetade i butik, och det blev ofta sent – framför allt när det var hennes tur att stänga. Efter stängning var hon tvungen att gå till sin bilen ensam. Den korta promenaden oroade henne och hon byggde upp en rädsla för att vara ensam ute kvällstid.

När Stefan fick höra om sin dotters oro blev han, rent ut sagt, förbannad.

– Det är för jävligt. Rent ut sagt för jävligt att kvinnor inte kan känna sig trygga. Jag är en stor vän av ordentliga människor. Alla ska kunna känna sig trygga, och kvinnor framförallt. Det är inte ett samhälle om man inte kan få folk att känna sig trygga och säkra.

Stefan, som har en karriär som författare med över 50 utgivna böcker bakom sig, har alltid varit kreativ och lagd åt det uppfinningsrika hållet.

Stefan Ekberg uppfann den rosa granaten.
Stefan Ekberg uppfann den rosa granaten. Foto: Privat

– Som ung arbetade jag på Kronobergshäktet och där lärde jag mig hantera våld, men första gången jag råkade ut för det så blev jag helt paralyserad. Jag blev för skraj för att försvara mig. Så hur ska man göra för att skrämmas?

Annons

En kväll strax efter att han fått reda på sin dotters rädsla satt han med en citron i soffan – och fick en snilleblixt. Ett överfallslarm är enkelt att sparka sönder, men vad händer om man har tre larm i ett? Han föreställde sig hur citronen kunde delas i klyftor och tog till sig av naturens egen design.

– Jag började på en ritning över designen, men kan inte rita. Så jag tog hjälp av en kompis som är duktig på 3D–animering och liknande. Det är så viktigt att vara öppen och ta hjälp av andra omkring sig.

Tre veckor senare hade han en prototyp hemma. Men varför valde Stefan just en handgranat?

– Jag ville göra en fredlig granat, i en färg som är så långt från en riktig granat som möjligt. Färgen är vald för att sticka ut och tydligt visa att det inte är något farligt det handlar om utan endast ett larm.

En annan anledning var formen, som påminner om en citron, som var modell för den första ritningen. När sprinten dras ut kan larmet enkelt delas i tre olika delar – och 130 decibel pipande oväsen möter en. Ljudnivån kan närmast jämföras med ett startande jetplan. Att delarna kan spridas ut är menat att öka förvirringen, chocken och rädslan hos den som överfaller.

Annons
rosa handgranat överfallslarm

– Alarmet är inte bara menat till den som blir påhoppad – den funkar lika bra när man ser någon göra något fel, då kan larmet hjälpa till att skydda en medmänniska.

Genom sitt företag och sociala medier har Stefan låtit potentiella kunder testa larmet till goda recensioner. Se videon på när vår systersajt allas.se testade här:

Allas testar det rosa överfallslarmetBrand logo
Allas testar det rosa överfallslarmet

Så här använder du överfallslarmet Den Rosa Granaten

Hjälp dig själv vid fara

Så här skyddar du dig.
Fotokälla: Denrosagranaten.se

Visa att du känner dig hotad

Visa andra att du är i fara
Fotokälla: Denrosagranaten.se

Hjälp någon annan som är i fara

Hjälp någon annan som är i fara
Fotokälla: Denrosagranaten.se

Känn dig tryggare i situationer som kan kännas hotfulla

Känn dig tryggare i otrygga situationer
Fotokälla: Denrosagranaten.se

Foto: Privat

Annons