Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Vet du vad den vita substansen i laxfilén innehåller?

25 aug, 2017
AvThowe Wagner Larsson
Lax är en favoritfisk hos många, mycket tack vare dess goda smak och rika innehåll av både protein och nyttiga fetter. Men när den tillagas brukar en vit substans läcka ut. Vet du vad det är?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När lax tillagas är det inte ovanligt att det kommer ut vit substans. Det spelar ingen roll om det är en fryst portionsbit från Ica eller nyfångad, färsk filé köpt från den lokala fiskhandlaren.

Läs även Middagstips: Lax i ugn med sweet chili

En del tror att den vita substansen är fett, andra tror att det är tillsatser som har sprutats in i fiskfilén för att den ska få bättre färg eller storlek. Inget av alternativen är rätt. Det vita är nämligen ett protein som heter albumin och är ett äggviteprotein.

När laxfilén når en temperatur på mellan 140-150 grader pressas saften ur proteinet ut och stelnar. Det är då det blir vitt. Det är alltså ingen fara att äta det vita proteinet, men tycker du att det ser oaptitligt ut finns det vissa saker du kan göra åt det.

Läs även Varningen: Grilla inte laxen i aluminiumfolie

Ett alternativ är att låta laxfilén ligga i saltvatten i någon timme innan du tillagar den. Saltet löser upp albuminet och ger dessutom fisken en god smak. Saltvatten gör du på 1 msk per 2 dl vatten. Ett annat alternativ är att tillaga fisken på en lägre temperatur. Det kommer alltid att rinna ut en del protein när fisken blir upphettad men med dessa tips minskar åtminstone mängden.

Annons

Källa This is Insider

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs även De 12 bästa proteinkällorna för dig som inte äter kött

 

Annons