12 viktiga saker som kungligheter engagerar sig i
Det kungliga arbetet innehåller mycket mer än att klippa band och bära diadem. Kungligheterna använder sitt starka PR-värde och ansvar till att belysa viktiga frågor och visa sitt stöd till olika organisationer, föreningar och institutioners arbete.
Det kungliga beskyddarskapet är en lång historisk tradition och fokusområdena har sett olika ut genom åren. De kungliga ska alltid agera politiskt neutralt, men som Diana, prinsessan av Wales sade ”mina intressen är inte politiska, de är humanitära”.
Vi har samlat tolv viktiga saker som kungligheter engagerar sig i – och även några otippade områden.
Prinsparet mot nätmobbning
I samband med prinsparets bröllop 13 juni 2015 grundades Carl Philip och prinsessan Sofias stiftelse. Tillsammans vill de motverka mobbning, med visionen att alla barn och unga ska ha rätt och möjlighet att få vara sig själva. Stiftelsens arbete riktar in sig på att motverka näthat och sprida kunskap om dyslexi.
Prinsparet startade stiftelsen efter deras egna upplevelser och engagemang i frågorna. Hösten 2020 krossade de många fördomar med ljudboken Älskade dyslexi och de har även gett ut en handbok i samarbete med Bris för bättre samtal om nätvardagen. Stiftelsen startade även initiativet Vi berättar där barn och unga kan dela sina berättelser om självupplevd utsatthet på nätet.
I början av november besökte prinsparet Fotografiska museet för att lansera en ny digital installation #nejtillnäthat 2.0 med slogan "Vi står upp mot näthatet tillsammans".
Den digitala installationen visar övningar, tips, lösningar och verktyg för hur alla kan arbeta för ett internet utan hat och mobbning. Vid invigningen samlades representanter från polis, myndigheter, företag, ungdomar och sociala medieplattformar för att diskutera hur unga i Sverige ska kunna rustas för den digitala världen.
En annan kunglighet som engagerar sig i ämnet är prinsessan Beatrice av York. Den brittiska kungligheten är sedan 2013 beskyddare av Helen Arkell Dyslexia Charity. Prinsessan har berättat om sin dyslexi och de utmaningar och styrkor hon upplevt.
Barns rätt till en trygg uppväxt
Drottning Silvia grundade stiftelsen World Childhood Foundation år 1999. Vid grundandet sade drottningen ”Jag har grundat en organisation. Min högsta önskan är att lägga ner den snart.”
Childhood arbetar för att alla barn ska ha rätt till en barndom fri från sexuella övergrepp, exploatering och våld. Idag har de över 1300 projekt i världen med barnahus för att hjälpa barn som utsatts för övergrepp. Childhood utbildar och stödjer familjer som befinner sig i utsatthet och bidragit till att sexuellt våld mot barn kommit upp på den globala agendan.
Tack vare Childhood har ämnet gått från att vara ett tabutema till något vi alla pratar öppet om och gemensamt arbetar för att lösa. I samband med stiftelsens tjugoårsjubileum 2019 sade drottningen ” Så länge vi behövs kommer vi att fortsätta jobba med detta.”
Prinsessan Madeleine har gått i mammas fotspår och arbetar sedan 2006 för Childhood Foundation.
I juni 2019 släppte prinsessan Madeleine barnboken Stella och hemligheten. En bok som ska få fler barn att stå upp för sig själva och sina rättigheter.
“Vår förhoppning är att boken kan hjälpa barn att hitta styrkan inom sig själva att säga ifrån om något inte känns bra”, sade prinsessan i samband med boklanseringen.
Vill få fler barn att röra sig och äta bra
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har tillsammans grundat organisationen Generation Pep, med visionen att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv.
Det för att bemöta den allvarliga samhällsutmaningen att allt fler barn rör sig för lite och äter för dåligt. För att vända utvecklingen skapade kronprinsessparet en folkrörelse för mer fysisk aktivitet, bättre matvanor och en mer jämlik hälsa för barn och unga.
Kronprinsessans engagemang i miljöfrågorna
I januari 2016 utsågs kronprinsessan av FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon till en av 17 ambassadörer för arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål. Ambassadörernas uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.
Kronprinsessan är mycket engagerad i miljöfrågorna och är bland annat beskyddare av WaterAid för allas rätt till rent vatten. Kung Carl Gustaf är även han engagerad i natur- och miljöfrågor och har breda kunskaper inom områdena. Kungen har bland annat instiftat Royal Colloquium, en internationell miljökonferens. Kungen är sedan 1988 ordförande i den svenska organisationen av Världsnaturfonden WWF.
Pratar öppet om psykisk ohälsa
Prins William, Kate och prins Harry grundade 2016 Heads Together för att få fler att prata öppet om psykisk ohälsa och förändra samhällets inställning till ämnet. Prins William och prins Harry har öppet berättat om hur dåligt de båda mått, efter att deras mamma Diana hastigt omkom i en bilolycka 1997. Prinsarna och Kate vill att fler ska våga prata om sitt mående för att förebygga psykisk ohälsa och förändra samtalet kring det.
Diana lyfte humanitära frågor
Diana, prinsessan av Wales förstod snabbt att det kungliga strålkastarljuset kunde användas till viktiga frågor. Hon var engagerad i över 200 olika välgörenhetsorganisationer. Det Diana uppmärksammats allra mest för är hur hon visade empati för aidssjuka samt arbetet mot landminor.
Under tiden bakom de brittiska slottsväggarna överskred hon kulturella barriärer. Hon inkluderade och visade empati med alla, något som då var ovanligt hos de kungliga. Vid en invigning av ett sjukhus för aidssjuka i december 1987 visade hon medkänsla, kramade och höll patienterna i hand. Detta fick en hel värld att häpna, men Dianas svar var tydligt: ”kramar har inga negativa biverkningar”.
Under 90-talet drev Diana en kampanj mot landminor, hon gick själv över fälten för att undanröja minorna och ge stöd till de boendeområden som drabbats av de livsfarliga sprängladdningarna. Välgörenhetsorganisation Halo trust och deras viktiga arbete ledde till att organisationen belönades med Nobelpriset 1997.
Otippade kungliga engagemang
Att kungligheterna engagerar sig i humanitära frågor känns självklart. Men de finns även andra områden som de valt att fokusera på. Här är sex otippade (men betydelsefulla) engagemang som kungligheterna belyser.
Prins Carl Philip och motorsporten
Prins Carl Philip är en riktig motorprins. Intresset har han fått både från pappa kungen och farbror, prins Bertil. Carl Philip tävlar själv i Porsche Carrera Cup Scandinavia och har ett stort intresse. Prinsen är passande nog beskyddare av Kungliga Motorbåtklubben och Svenska rallyt.
Kronprinsessan belyser biodling
Visste du att kronprinsessan Victoria är hedersledamot för Sveriges Biodlares Riksförbund? I samband med kronprinsessbröllopet 2010 fick paret bikupor i lysningspresent av förbundet. De står placerade i slottsträdgården invid Haga slott och idag bor det upp till 60 000 bin på det kungliga området.
Menstruation och kvinnohälsa
Under 2021 hände det äntligen! Hertiginnan av Wessex, Sophie blev beskyddare av Wellbeing of women. Och valde att rikta sitt ljus åt en organisation som fokuserar och stödjer forskning gällande kvinnors underlivshälsa och dolda hälsoproblem.
Med allt från menstruationsproblematik, klimakteriet, fertilitet, graviditet och förlossning. ”Det är på tiden att vi pratar om kvinnors hälsa, alla har rätt till hjälp”, sade hertiginnan i samband med att hon blev beskyddare för organisationen. Vi hoppas att fler kungligheter hakar på!
Kronprinsens stora löparfest
Kronprins Frederik av Danmark har länge varit intresserad av löpning. I samband med kronprinsens 50 årsdag, 2018 arrangerades löploppet ”Royal Run”. Tävlingen blev så pass uppskattad att de beslutade att fortsätta och utöka med flera lopp runt om i Danmark. Kronprinsen och kronprinsessan vill uppmuntra fler till rörelse och deltar själva i tävlingen.
Drottning Elizabeth och hästsporten
Hästar + kungligheter = sant! Drottning Elizabeth, 95 år, är mycket intresserad av ridsport. Trots sin ålder så är hon fortfarande aktiv på hästryggen och har ett stort engagemang för sporten.
Hon är beskyddare för Royal Windsor Horse Show och sju andra organisationer kopplade till ridsport. Drottningen är själv en stor uppfödare och ägare av tävlingshästar. Under året har drottningens hästar vunnit 32 galopptävlingar.
Prinsens intresse för matlagning
Prins Carl Philip har ett stort intresse för matlagning. De gastronomiska kunskaperna visar han dels genom att utgöra en del av juryn i det officiella svenska mästerskapet Årets kock, som han även är beskyddare av.
Foto: TT