Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Vintertid 2018 – då ställer vi om klockan!

22 okt, 2018
AvFemina
Vintertid 2018
Snart är det dags att ställa om klockan – och få sova en timme längre på morgonen. Men det kan snart vara slut på sommar- och vintertid, enligt EU-kommissionen. Majoriteten av EU:s invånare ogillar nämligen tidsomställningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Snart är det dags att ställa om klockan igen. På sena hösten byter vi till vintertid och ställer alltså tillbaka klockan en timme. Du minns väl den gamla kom ihåg-knepet? På våren ställer vi fram grillen och utemöblerna – och klockan – och på vintern ställer vi tillbaka desamma.

När blir det vintertid 2018?

Redan nu på söndag, 28 oktober 2018, är det dags att ställa om klockan. Natten mellan lördag 27 oktober och söndag 28 oktober 2018 ställs klockan tillbaka en timme, så vid kl. 03.00 hoppar vi tillbaka till 02.00 – och du får sova en extra timme söndag morgon.

Ska vi sluta med sommar- och vintertid?

Men är det sista gången vi ställer om klockan? Tidsomställningen mellan sommar- och vinter har blivit ett omdebatterat ämne där motståndarna hävdar att detta äventyrar vår hälsa och produktivitet. Under våren och sommaren samlade EU-kommissionen in 4,6 miljoner EU-invånares synpunkter – och enligt deras enkät vill mer än 80 procent att tidsomställningen ska slopas.

Annons

Det rapporteras nu att EU-kommisionen kommer att rekommendera sina medlemsländer att upphöra med tidsomställningen och ha sommartid året om. Det kommer dock vara upp till medlemsländerna och EU-parlamentet att faktiskt ta ställning till rekommendationen, rapporterar SVT.

Detta påverkar inte årets omställning till vintertid – men enligt EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L), kommer det kunna bli verklighet inom några år.

– Nu är det nog en kortare resa mot en enhetlig tid, säger hon till TV4-nyheterna.

Läs även:

Här är den perfekta tiden att gå och lägga sig

Forskare: Därför är du kvälls- eller morgontrött

Så påverkas din kropp av sena nätter

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons