Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Visste du detta om favoriterna på julbordet?

03 dec, 2018
AvFemina
De klassiska julbordsrätterna är inte så svenska som en först kan tro. Det här visste du kanske inte om julmaten!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bland de exotiska importerna finns flera inslag som verkligen rotat sig i Sverige.

Prinskorv

Härstammar från den österrikiska wienerkorven. Ska ha uppfunnits på tidigt 1800-tal av en slaktare i just Wien.

Köttbullar

Importerades från Turkiet på 1700-talet. Förutom köttbullar (eller köfte) ska svenskarna även ha tagit med sig kåldolmar och kaffe hem från det dåvarande Osmanska riket.

Glögg

Redan de gamla grekerna (och romarna) kryddade vinet. Med starka kryddor kunde man få fason även på dåligt vin.

Saffran

Kom till Sverige med Hansan på 1200- 1300-talet.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Annons