Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Loppistips från Antikrundans expert

02 okt, 2016
AvLotta Hansson
Det går att hitta fynd på loppis! Vi frågade en expert vad man bör slå till på, vad vi bör akta oss för och hur man tar hand om de gamla prylarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Joakim Bengtsson, värderingsman på ­Helsingborgs Auktionsverk/Lauritz.com och en av experterna i SVT:s Antikrundan.
Joakim Bengtsson, värderingsman på ­Helsingborgs Auktionsverk/Lauritz.com och en av experterna i SVT:s Antikrundan.

Varför denna vurm för begagnade köks­­attiraljer?

– Jag är restaurang- och hushållslärare i botten och gillar att laga mat. Men det handlar också om att köpa kvalitet till ett bra pris. Jag har precis varit på en loppis och fyndat fem superfina prylar för sammanlagt 30 kronor. Tala om att göra kap. Jag älskar det och kan helt enkelt inte låta bli.

Vill du ha porslin av riktigt hög kvalitet så satsa på jubileums- och morsdagstallrikar, tipsar Joakim Bengtsson. Kanske inte alltid de vackraste att duka med men å andra sidan brukar de få även riktiga torrbollar att börja prata, säger han.
Vill du ha porslin av riktigt hög kvalitet så satsa på jubileums-och morsdagstallrikar, tipsar Joakim Bengtsson. Kanske inte alltid de vackraste att duka med men å andra sidan brukar de få även riktiga torrbollar att börja prata, säger han.

Vad köpte du?

Annons

– En gammal vacker skärbräda, en konserv­öppnare, en spagettislev och två glasskålar.
Använder du sakerna?

– Självklart. Det är bara att ställa in grejerna i diskmaskinen och sedan kommer de ut som nya. Blir sakerna inte tillräckligt rena eller fräscha åker de i soptunnan. Det är ingen större förlust, de kostar ju nästan ingenting.
Tips på vad man ska leta efter?

– Själv brukar jag rota i lådorna med bestick och har kommit över åtskilliga fina kockknivar för 10 kronor styck. Och det är sådana som kostar runt 1 500 kronor nya.

Gamla elprylar bör man vara lite försiktig med och testa varsamt.
Gamla elprylar bör man vara lite försiktig med och testa varsamt.

Finns det något man bör undvika?

Annons

– Elprylar ska man kanske vara lite försiktig med. Men egentligen handlar det bara om att testa. Det värsta som kan hända är att propparna går.
Inget annat?

– Jo, allt med nagg och sprickor ska man säga tack och adjö till för där gror bakterierna. Lite krackeleringar gör däremot inget om man diskar sakerna i maskin.

Gamla mortlar är både snygga och fantastiskt bra. Tveka inte utan slå till direkt, säger Joakim Bengtsson.
Gamla mortlar är både snygga och fantastiskt bra. Tveka inte utan slå till direkt, säger Joakim Bengtsson.

På tal om kvalitet, var den bättre förr?

– Många gånger. Speciellt mortlarna i järn, ­marmor och mässing. Så hittar man det är det bara att slå till. Glöm inte att ju större, desto ­bättre. Samma gäller beredningsskålar, jag ­föredrar gamla glas- eller porslinsskålar framför moderna i plast.
Ditt bästa köksklipp på loppis?

Annons

– Oj, det är många. Men kockknivarna för tio kronor styck, en glassmaskin för 100 spänn, en ful men väldigt bra mangel som kostade under hundra­lappen… Det roligaste är dock Kreugers brödrost för 16 brödskivor. Men den är bara till lyst.

JOAKIMS DISKTIPS

• Använd aldrig diskmedelstabletter när du diskar gammalt eller fint porslin, det är alldeles för starkt. Ta sparsamt med vanligt pulver i stället. Mycket bättre även för miljön.

• Har du köpt träredskap eller skärbrädor i trä på ­loppis? Diska dem i maskin och olja sedan in dem.

Annons