Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Lotta Lundgren om nya serien "Rapport från 2050" på SVT

14 jan, 2020
AvAnna-Lena Pettersson
Lotta Lundgren och Erik Haag
Lotta Lundgren och Erik Haag är tillbaka med den nya SVT-serien Rapport från 2050. I stället för att som tidigare blicka bakåt i historien, tittar de nu framåt och spanar in i framtiden och testar hur det är att leva klimatneutralt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lotta Lundgren och Erik Haag har gjort sig kända för hela Sverige genom julkalendern Tusen år till julafton och tv-serierna Landet Brunsås, Bye bye Sverige, Bandet och jag och kanske framför allt Historieätarna.

I de tidigare serierna har programledarduon, med hjälp av olika experter, sett bakåt i tiden. Hur levde vi förr och vad åt vi?

Nu är det dags för ännu en ny programserie och den här gången tittar de in i framtiden i stället för historien. I serien som heter Rapport från 2050 testar Erik och Lotta att leva klimatneutralt, ett ämne som är brännhett för alla i dag.

– Vi gör programserier om sådant som känns angeläget och relevant. Sen underlättar det såklart att själv vara intresserad av att utforska de ämnen vi väljer. Men det är ju inte som att vi från och med nu bara kommer göra program om klimatet och framtiden. Nästa gång blir det kanske något helt annat, säger Lotta Lundgren.

Ville inte göra en dystopi om framtiden

Nu har ju förstås inte Lotta Lundgren och Erik Haag tjej- och killgissat om framtiden, utan de har tagit rejält med hjälp från experter och forskare med stor kunskap inom klimat och framtid. De har också tittat på vad politikerna har lovat gällande klimatomställningar till 2050. Utifrån det har de gjort en bild av hur boende, arbete, ekonomi, bränsle och mat kan komma att se ut om 30 år.

Annons

Men hur gör man en sådan serie i dag utan att hamna i en dystopi om alltings förstörelse?

– Vi valde vinkeln att berätta om klimatomställningens följder i stället för att fokusera på effekterna av den globala uppvärmningen, det kändes intressantare och mer konstruktivt än att gotta sig i olika tänkbara katastrofer. Många människor är med rätta väldigt rädda och oroliga. Det behövs fler berättelser om de förändringar som måste göras och hur vi måste anpassa vår livsstil till en nivå som planeten klarar av, säger Lotta Lundgren.

Lotta Lundgren, Anders Hansen och Erik Haag från SVT-serien Rapport från 2050.
Många experter har fått bidra med sin kunskap om framtiden, bland andra psykiatern Anders Hansen.

Så är det att leva klimatneutralt

Så hur är det att leva klimatneutralt? Lotta Lundgren säger att det inte är några problem att leva klimatneutralt under en veckas tv-inspelningar, men att det kan vara betydligt svårare att självmant gå med på att leva enklare än vi gör i dag under resten av livet. Samtidigt tror hon att vår syn på vad ett bra liv innebär är på väg att förändras.

Annons

– När man på riktigt förstår vad ens handlingar får för konsekvenser försvinner också glädjen med att köpa sig ytterligare en ny tröja som ska trängas med alla de andra i garderoben, säger hon och fortsätter:

– Jag tänker att det är bättre att försöka göra små förändringar i rätt riktning hela tiden. En dag sitter man där och är hur klimatneutral som helst!

Ekonomin bygger på konsumtion

Men även om vår inställning förändras har vi en hel del utmaningar att ta oss igenom på vägen mot att bli klimatneutrala. De flesta av oss har nog inga problem med att till exempel äta mer vegetariskt eller tågsemestra nära i stället för att flyga runt jorden, men det här är större än så. Lotta Lundgren förklarar:

– Vårt nuvarande ekonomiska system bygger på att tillräckligt många av oss jobbar för mycket, tjänar mer än vi behöver och använder överskottet till konsumtion. Om ingen köper alla varor som tillverkas så krymper hela ekonomin, och då får vi nya problem. I grund och botten handlar det om att bestämma vad som är viktigast. I dag lider många av ständig tidsbrist. Om vi får mer av den varan kanske vi kan lägga den på sådant som ett samhälle med mindre ekonomiska resurser inte har råd med.

Erik Haag och Lotta Lundgren från SVT-serien Rapport från 2050.
Våra konsumtionsmönster och sättet vi bor och arbetar måste förändras i framtiden.

”Vår egen tids livsstil är väldigt extrem”

Serien kommer alltså att ta med hela vardagen, och det är inte fokus på maten, som i Historieätarna. Vi kommer att få se Erik och Lotta leva på basinkomst, bo på olika platser och reta sig på grannarna.

Annons

– Väldigt vardagligt och inte så mycket krinolin, äta inälvor och dricka starksprit direkt på morgonen som vi är vana vid från tidigare program.

Men när man nu har jobbat länge med en tv-serie där man lever klimatneutralt. Vad tar man med sig efteråt? Vilka har blivit de största lärdomarna som Lotta Lundgren och Erik Haag själva har tagit av det här arbetet? Lotta Lundgren vet:

– Jag tror att den stora insikten är att vår egen tids livsstil är väldigt extrem. Man tänker inte så när man köper jättebilliga gummistövlar åt hela familjen, bokar en resa till USA eller lovar barnen att nästa gång vi flyttar ska alla få egna rum. Men ingen generation före oss har levt, ätit, rest och bytt ut sina gamla grejor mot nya i den omfattning som vi gör i dag. Och det kommer inte kunna fortsätta.

Rapport från 2050 har premiär den 15 januari på SVT1 klockan 21.00. Serien består av fyra avsnitt.

Foto: Martin Thurfjell/Nexico

Annons

 

Läs mer: 

Ändring i sista stund – Golden Globe goes vegan för klimatets skull

11 klimatsmarta nyårslöften – som faktiskt går att hålla

Annons