Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Lyxig skaldjurssoppa med dillkräm

29 jan, 2016
AvFemina
Lyxa till det med denna smakrika skaldjurssoppa med blåmusslor, pilgrimsmusslor och havskräftstjärtar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
skaldjurssoppa-recept

SKALDJURSSOPPA

(4 personer)

2 msk finhackad gul lök
1 msk smör
1/2 dl vitt vin + 1 dl till musslorna
6 dl fiskbuljong
2 dl grädde
2 små palsternackor
2 små morötter
rapsolja till stekning
1 nät blåmusslor
8 pilgrimsmusslor
8 havskräftstjärtar alt räkor
smör till stekning

Dillkräm:
1 knippa dill
1 dl rapsolja
1 äggula
1 tsk dijonsenap
salt och malen vitpeppar
ca 1 tsk vitvinsvinäger

Till garnering:
gärna ärtskott

Beredning:

Fräs löken i smöret i en kastrull. Häll på 1/2 dl vin, fiskbuljong och grädde. Låt småkoka i ca 15 min.

Gör dillkrämen under tiden. Mixa dill och rapsolja till en grön slät smet. Sila genom finmaskig sil. Blanda äggula med senap i en bunke och tillsätt oljan droppvis under omrörning. Smaka av med salt, peppar och lite vinäger.

Annons

Skala palsternackor och morötter. Skär dem i stavar och stek dem gyllenbruna i en skvätt rapsolja i en stekpanna. Håll dem varma.

Häll 1 dl vin i en kastrull som ska rymma blåmusslorna. Sortera bort de musslor som inte stänger sig när du knackar dem på skalet. Koka upp vinet och lägg i musslorna. Låt koka under lock tills musslorna öppnar sig, 3–5 min. Sila ner spadet i soppan och smaka av med salt och peppar. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen med locket på.

Salta och peppra pilgrimsmusslor och kräftstjärtar och stek dem i en klick smör på hög värme, ca 30 sek på var  sida.

Plocka musslorna ur sina skal och ­fördela dem, skaldjuren och grönsakerna i varma sopptallrikar. Fördela soppan över. Ringla dillkrämen över eller ­servera den bredvid. Garnera ev med ­ärtskott.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO HELENE LINSJÖ

 

Fler läckra recept:

Mustig tomatsoppa med pasta

Goda och nyttiga grönkålschips
Lättlagad laxpudding

Annons