Magdalena Ribbing: "Möhippan är oftast roligast för arrangören"
I maj drar bröllopssäsongen igång och ungefär 25 000 vigslar kommer genomföras under fyra månader, vilket är lika många som under övriga året tillsammans.
Läs även Vilket Sex and the city-bröllop är din favorit?
Men innan vigseln kommer de flesta blivande brudar också att dras med på en möhippa av sina väninnor, och det är en tillställning som väcker delade känslor. Förutom att det inte alltid är lätt att hitta lämpliga aktiviteter och sy ihop allt till ett pärlband av glädje och kul kan det också bli osämja gällande prislappen.
Så hur kan vi tänka för att möhippan ska bli så inkluderande som möjligt, rolig för alla inblandade utan att någon behöver känna att den inte har råd? Vi frågade Dagens Nyheters folkvettsexpert, Magdalena Ribbing.
Vad är egentligen meningen med en möhippa?
– Både svensexor och möhippor har utvecklats till helt onödiga festligheter som alltför ofta är roligast för arrangören, särskilt på planeringsstadiet. En möhippa var tänkt som en överraskningskväll för den blivande bruden vars jämnåriga väninnor ordnade ett trevligt minne från den tid då bruden var ogift. I dag verkar möhippan alltför ofta vara ett sätt att slösa pengar på resor, lyxmåltider, lektioner i allt från hur man går snyggt i högklackade skor till hur man äter ostron, skönhetsbehandlingar och så vidare. Ingetdera behövs, och är kanske inte ens roligt för bruden. En kväll med kanske gemensam matlagning och prat eller ett besök på ett badhus räcker, det är samvaron med väninnorna som är viktigast för bruden.
Läs även Så ofta ska du umgås med vänner för att må bra
Finns det någon riktlinje man kan ha för att minimera risken att exkludera folk?
– Få personer i den vanliga giftasåldern mellan 25 och 35 år har något överflöd av pengar till en festdag eller två innan bröllopet. Observera att bruden inte ska känna till eller lägga sig i sin möhippa, den är en överraskning för henne! Kostnaden ska minimeras, de aktiviteter som arrangörerna tänker ut ska inte betunga deltagarna. Så lite pengar som möjligt ska tas ut, eftersom ett bröllop så gott som alltid medför andra kostnader för gästerna, kläder, frisör, transport, present. Möhippan ska inte bli en hög extra kostnad. Kan man hålla möhippekostnaden till under 500 kronor per person är det bra, men tyvärr ytterst ovanligt. Ju dyrare möhippan blir för deltagarna desto tråkigare riskerar den att bli.
Bör alla dela lika på kostnaderna?
– Ja, utom bruden som ska bjudas. Vet man att någon självklar deltagare har extra ont om pengar kan arrangörerna komma överens om att subventionera hela eller delar av den personens kostnad som övriga då får bidra till.
Du ska alltså inte behöva skämmas för att du inte har tusentals kronor att lägga på en möhippa. Det viktigaste är trots allt umgänget!
Foto: IBL
Läs även
Allt du behöver tänka på inför ditt bröllop
Gör din egen våriga brudbukett med narcisser och scilla
Ska ni gifta er snart? Här är 16 vanliga misstag – och hur du undviker dem!