Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Malins örtrisotto

03 jan, 2014
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mmm… Malins mat (Ica Bokförlag)

(4 personer)

1 liten lök

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

4 dl avorioris eller annat risottoris

ca 9 dl grönsaksbuljong (höns­buljong passar också)

1 dl torrt vitt vin

1 kruka basilika

1 dl hackade örter, t ex gräslök, bladpersilja, timjan, rosmarin, dragon

11/2 dl nyriven parmesanost

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

salt och peppar

Beredning:

Finhacka lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs hacket mjukt i smöret och rör om. Löken ska inte få färg. Strö över riset och låt det fräsa med och bli genomskinligt.

Koka upp buljongen. Slå vinet på riset och låt koka in, späd med den kokande buljongen, lite i taget så att den hinner koka in. Slå på mer buljong och rör hela tiden.

När buljongen börjar ta slut efter 15–20 min är det dags att smaka på riset (det ska var mjukt på utsidan och ha en kärna i mitten). Men tänk på att ta kastrullen från plattan precis innan riset är klart, för riset efterkokar av den egna värmen.

Mixa basilika, övriga örter, parmesanost, vitlök och olivolja. Rör ner örtblandningen i riset och smaka av med salt och peppar.

Tänk på att risotton ska vara ganska lös men ändå kunna ätas med gaffel!

Örtrisotton är god att servera till fisk, kött och kyckling.

Foto FABIAN BJÖRNSTJERNA.

Annons