Marinerad lax med blomkålsmos
(4 personer)
600 g lax i bitar
Marinad:
1/2 dl japansk soja
2 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 dl olivolja
saft av 1/2 lime
salt och peppar
Mos:
500 g potatis av mjölig sort
300 g blomkål i mindre buketter
ca 1 dl grädde
75 g smör
salt och vitpeppar
Friterade örter:
1 dl rapsolja
ca 20 färska salviablad
ungefär lika mycket bladpersilja
Till servering:
nykokta rödbetor
ev lite olivolja
Beredning: Vispa ingredienserna till marinaden på en tallrik. Lägg laxen på tallriken. Marinera i ca 1 tim, vänd på laxen då och då.
Koka potatisen och blomkålen mjuk, var för sig i lättsaltat vatten. Koka upp grädden med smöret. Mosa blomkål och potatis med en potatisstöt, eller kör med stavmixer eller elvisp, och blanda ner smör och grädde lite i taget till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp rapsoljan i en liten kastrull, ca 180°. Lägg i örterna och fritera tills de är genomskinliga och krispiga.
Stek laxen i grillpanna eller på grillen, 2–3 min på var sida. Servera tillsammans med moset, örterna och nykokta rödbetor. Ringla ev lite olivolja över moset.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE