Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Lamm med spenat och cashewnötter

07 okt, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Nicoline Olsen och Charlotte Rønne Krøigaard

Den här lammrätten är tämligen krydd­stark så servera gärna tillsammans med en svalkande tjock naturell yoghurt – den dämpar de starka kryddorna.

½ kg schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk kokosolja
1 ½ kg lammbog, skuren i stora tärningar
2 dl vatten
2 burkar kokosmjölk
salt
1 kg färsk spenat

Curryblandning:
2 msk korianderfrön
1 msk spiskummin
1 msk hela svartpepparkorn
1 liten bit hel kanel
1 msk gurkmeja
1 msk starkt chilipulver
ett par curryblad, finns i asiatiska och välsorterade livsmedelsbutiker
1 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
2 gröna chilifrukter, urkärnade och finhackade

Till servering:
200 g cashewnötter
gärna tjock naturell yoghurt

Beredning:

Blanda alla kryddorna i het, torr panna av teflontyp och rosta dem under omrörning tills de börjar få färg och doftar. Häll över och krossa dem i en mortel. Fräs lök och vitlök mjuka i oljan. Vänd köttet i curryblandningen och lägg ner det i pannan. Låt puttra under omrörning en stund. Tillsätt vattnet och låt det koka in en liten stund. Tillsätt kokosmjölken och låt puttra på svag värme i ca 40 min. Rör om någon gång under tiden och tillsätt mer vatten om det börjar koka torrt i pannan. Men kokosmjölken ska koka in nästan helt. Smaka av med salt. Skölj under tiden spenaten ordentligt. Rosta nötterna i torr panna. Vänd ner spenaten i grytan när den kokat klart. Dekorera med cashewnötter.

Annons