Recept: Klassiska syltkakor till fikat
Av den här degen kan man göra en massa
olika sorters kakor: syltkakor
– såklart – men även gaffelkaka, brysselkex… Du kan baka ut
den som du vill och smak-sätta, fylla och rulla i vad du gillar.
SYLTKAKOR
(ca 50 st)
1 dl hallonsylt
MÖRDEG:
250 g smör som varit ute
ur kylen ca 30 min
4 dl vetemjöl
11/4 dl potatismjöl
knappt 2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
BEREDNING:
1. Lägg alla ingredienserna till mördegen i en bunke. Arbeta samman till en smidig deg.
2. Låt gärna degen vila svalt (men inte i kylen, det blir lite för kallt) ca 30 min.
3. Värm ugnen till 175° varmluft (annars 200°).
4. Forma degen i bollar, ca
3 cm i Ø. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Gör en grop i mitten på varje boll med tummen. Obs! Tryck inte igenom för då rinner sylten ut på plåten. Klicka i hallonsylt.
6. Ställ in mitt i den varma ugnen och grädda i ca 12 min.
Läs även Recept: Läcker sommartårta med mandelbotten
AV MILO KALÉN
FOTO TINE GUTH LINSE, Recept och bilder är hämtade ur boken ”Dagens Fika”, Kakao förlag
Detta recept publicerades ursprungligen i Femina 07/2017