Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Recept: Klassiska syltkakor till fikat

17 aug, 2017
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av den här degen kan man göra en massa

olika sorters kakor: syltkakor

– såklart – men även gaffelkaka, brysselkex… Du kan baka ut

den som du vill och smak-sätta, fylla och rulla i vad du gillar.

SYLTKAKOR

(ca 50 st)

1 dl hallonsylt

MÖRDEG:

250 g smör som varit ute

ur kylen ca 30 min

4 dl vetemjöl

11/4 dl potatismjöl

knappt 2 dl strösocker

1/2 tsk bakpulver

BEREDNING:

1. Lägg alla ingredienserna till mördegen i en bunke. Arbeta samman till en smidig deg.

2. Låt gärna degen vila svalt (men inte i kylen, det blir lite för kallt) ca 30 min.

3. Värm ugnen till 175° varmluft (annars 200°).

4. Forma degen i bollar, ca

3 cm i Ø. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Gör en grop i mitten på varje boll med tummen. Obs! Tryck inte igenom för då rinner sylten ut på plåten. Klicka i hallonsylt.

6. Ställ in mitt i den varma ugnen och grädda i ca 12 min.

Läs även Recept: Läcker sommartårta med mandelbotten

AV MILO KALÉN

Annons

FOTO TINE GUTH LINSE, Recept och bilder är hämtade ur boken ”Dagens Fika”, Kakao förlag

Detta recept publicerades ursprungligen i Femina 07/2017

Annons