Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Recept: Plommonkaka med mandelmassa

04 okt, 2019
AvFemina
Denna kaka kan lagas med så gott som alla sorters frukt och bär. Vi valde plommon, som lätt glöms bort på dessertbordet. I stället för grädde är det gott att servera vaniljglass eller vaniljsås till galetten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

PLOMMONKAKA

(6–8 bitar)

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

½ tsk vaniljpulver

1 knivsudd salt

100 g smör

½ dl iskallt vatten

1 ägg till pensling

1 msk strösocker att strö över

25 g mandelspån

FYLLNING:

50 g mandelmassa

6 plommon

knappt ½ dl rårörsocker

2 tsk majsstärkelse

TILL SERVERING:

2 dl vispgrädde

BEREDNING:

1. Blanda mjöl, socker, vaniljpulver och salt i en skål. Skär smöret i tärningar och tillsätt det till mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen känns torr. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i ca 30 min.

2. Kavla ut degen till en ganska stor rundel på ett bakplåtspapper.

3. Fyllning: Grovriv mandelmassan. Sprid ut den på degplattan men spara 5 cm ute vid kanterna.

4. Skölj, kärna ur och halvera plommonen. Skär varje halva i fyra klyftor. Lägg dem i en skål och vänd om ordentligt med socker och majsstärkelse. Låt dra i 15 min.

5. Lägg plommonfyllningen på mandelmassan och vik över kanten, tryck till lätt vid vecken. Låt galetten stå i frysen i 15 min så att formen sätter sig. Sätt under tiden ugnen på 190°.

6. Pensla med uppvispat ägg. Strö över socker och mandel. Grädda i ca 30 min. Servera galetten ljummen med lättvispad grädde.

RECEPT: CAMILA BIESBJERG

FOTO: LINE FALCK

Läs även: 

Recept: Mandelkaka med mojitokräm

Recept: Mjuk vallmokaka med ricotta och citronglasyr

Tarek Taylors äppelkaka med toscatäcke

Annons