Recept: Plommonkaka med mandelmassa
PLOMMONKAKA
(6–8 bitar)
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
½ tsk vaniljpulver
1 knivsudd salt
100 g smör
½ dl iskallt vatten
1 ägg till pensling
1 msk strösocker att strö över
25 g mandelspån
FYLLNING:
50 g mandelmassa
6 plommon
knappt ½ dl rårörsocker
2 tsk majsstärkelse
TILL SERVERING:
2 dl vispgrädde
BEREDNING:
1. Blanda mjöl, socker, vaniljpulver och salt i en skål. Skär smöret i tärningar och tillsätt det till mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen känns torr. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i ca 30 min.
2. Kavla ut degen till en ganska stor rundel på ett bakplåtspapper.
3. Fyllning: Grovriv mandelmassan. Sprid ut den på degplattan men spara 5 cm ute vid kanterna.
4. Skölj, kärna ur och halvera plommonen. Skär varje halva i fyra klyftor. Lägg dem i en skål och vänd om ordentligt med socker och majsstärkelse. Låt dra i 15 min.
5. Lägg plommonfyllningen på mandelmassan och vik över kanten, tryck till lätt vid vecken. Låt galetten stå i frysen i 15 min så att formen sätter sig. Sätt under tiden ugnen på 190°.
6. Pensla med uppvispat ägg. Strö över socker och mandel. Grädda i ca 30 min. Servera galetten ljummen med lättvispad grädde.
RECEPT: CAMILA BIESBJERG
FOTO: LINE FALCK
Recept: Mandelkaka med mojitokräm