Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

11 råvaror som är i säsong i juli

12 jul, 2018
AvHelena Sjögren
Vi vet att det alltid är bäst att äta efter säsong. Passa på att njuta av färskpotatis, smultron och svensk gurka. Här är 11 råvaror som är i säsong i juli.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Njut av sommaren och låt naturen sätta menyn. Både vi och miljön mår bäst av att äta efter säsong. Här är elva råvaror som är i säsong under juli.

1. Smultron

Smultron är ett riktigt sommarbär. Säsongen börjar normalt i juni och juli och kan sedan pågå ända in i september. Smultron hittas ofta på torrängar, i vägrenar och skogskanter. De är ovanliga att konservera och passar bäst att ätas direkt. Leta upp ett smultronställe och njut av det goda bäret.

Smultron på buske.
Bil: Shutterstock/IBL

2. Färskpotatis

Färskpotatis ska, precis som namnet antyder, ätas färsk. Säsongen sträcker sig från maj fram till september. Under sommaren är det därför perfekt att äta just färskpotatis.

Annons
Plockning av den första nypotatisen, Öllöv, Bjärehalvön i Skåne.
Bild: Mats Alm / IBl Bildbyrå

3. Hallon

Precis som smultron är hallon i säsong under juli månad. I södra Sverige kan de börja mogna redan i början av juli, men de stora skördarna sker i stället i slutet av månaden. Just under sommaren är hallon ett bra miljöval. Under övriga året krävs däremot långa transporter som inte bara är dåligt för miljön utan dessutom ger bär med mindre smak.

Hallon på buske.
Bild: Shutterstock/IBL

4. Kronärtskocka

Vill du äta kronärtskocka från Sverige ska du passa på under sensommaren. Det är då och under hösten som kronärtskocka skördas här hemma. Under övriga året får vi vår ranson från Medelhavsregionen.

Annons
Kronärtskockor i korg på träbord.
Bild: Shutterstock/IBL

5. Krusbär

Krusbär passar lika bra i paj som att sylta och safta. Det C-vitaminrika bäret kan också ätas precis som det är. I Sverige börjar bären mogna från mitten av juli och finns sedan bara under ett par veckor.

Gröna krusbär i skål.
Bild: Shutterstock/IBL

6. Sockerärter

Sockerärter är en riktig delikatess under sommaren. Men säsongen är mycket kort. Sockerärter bör också ätas kort efter att de har skördats eftersom de snabbt tappar i kvalitet om de sparas. Vill du ändå lagra dem kan du förvara dem i plastpåse i kylskåp under en kortare period.

Annons
Sockerärtor.
Bild: Shutterstock/IBL

7. Tomat

Solmogna, närproducerade tomater är både mer smak- och näringsrika än de som transporterats lång väg. Under sommaren ska du därför passa på att äta tomater odlade i Sverige.

Jordiga händer håller i färska tomater i solnedgång.
Bild: Shutterstock/IBL

8. Romanesco

Romanesco, som är en hybrid mellan broccoli och blomkål, är en relativt ny grönsak. Romanescon kan ätas både rå och tillagad och är rik både på C-vitamin och fibrer. I Sverige är Romanesco i säsong under sommaren.

Annons
Romanesco.
Bild: Shutterstock/IBL

9. Paprika

Paprika är en av de livsmedel som under stora delar av året transporteras långa sträckor för att hamna i våra svenska butiker. Men under en kort tid i slutet av sommaren finns det chans att köpa nordeuropeisk – vissa av dem är till och med frilandsodlade.

Röd paprika som fortfarande växer.
Bild: Shutterstock/IBL

10. Gurka

Precis som med paprika är sommaren den tid på året när det går att hitta frilandsodlad, svensk gurka.

Annons
En mängd gurkor som ligger i en hög.
Bild: Shutterstock/IBL

11. Rödbetsblad

Det är inte bara roten på rödbetan som går att äta utan även blasten. Plocka bort stjälkarna – de är hårda och smaklösa – och använd sedan bladen. De riktigt späda kan användas råa i sallad, annars fungerar de bra i wok eller koka dem al dente.

Rödbetor med blast på trägolv.
Bild: Shutterstock/IBL

Källa: Land, säsongsmat.nu

Läs även:
Bästa frukterna och grönsakerna för att minska midjemåttet

8 matiga sallader att njuta av i värmen

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

 

Annons