3 varianter av glutenfria lussebullar
3 recept på glutenfria lussebullar:
1. Med glutenfri mjölmix, cirka 20 st
Det enklaste sättet att göra glutenfria lussebullar är att ersätta mjölet med glutenfri mjölmix.
Ingredienser:
75 gram smör
2 dl mjölk
1 paket jäst för söta degar
2 tsk Fiberhusk
1 dl Kesella
1 dl socker
1 st ägg
1 pkt saffran
1 krm salt
500 gram (1 paket) Sempers glutenfria mix (spara ca 1 dl till utbakningen)
Gör så här:
Värm mjölk till 37 grader och smält smöret i samma kastrull.
Smula ner jäst i en bunke och häll över mjölkvätskan. Tillsätt Fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
Ha i ägg, kesella, socker och salt.
Knåda ner mjökmixen men spara 1 dl till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 30 minuter med en handduk över.
Dela upp degen i lika stor bitar och snurra ihop till lussebullar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck i två russin i varje snurra och pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda i ugn i cirka 5-7 minuter.
2. Med kokosmjöl och honung, ca 20 st
Inte bara glutenfritt utan även paleo!
Ingredienser:
4 hela ägg
1 äggula
4 msk honung
1 dl kokosmjölk
1 dl kokosmjöl
50 gram kokosolja
0,5 gram saffran
2 tsk bakpulver
4 msk fiberhusk
1 ägg till pensling
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och honung hårt.
Smält kokosolja och häll ner tillsammans med kokosmjölken i äggblandningen.
Ha i samtliga torra ingredienser och blanda allt.
Låt degen svälla i 5 minuter.
Dela upp degen i lika stor bitar och snurra ihop till lussebullar.
Tryck i två russin i varje snurra och pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda i ugn i cirka 15-20 minuter.
3. Med mandelmjölk och pofiber, cirka 4 st
Ett enkelt recept för den som inte vill ha mängder med lussebullar i förrådet.
Ingredienser:
0,5 paket saffran
0,5 dl mjölk av valfri sort
40 gram kokosfett
3 msk mandelmjöl
3 msk kokosmjöl (eventuellt lite mer till utbakning)
1 msk fiberhusk
1,5 msk pofiber
1 tsk bakpulver
2 ägg
3 msk rårörssocker
Gör så här:
Häll saffran i mjölken och låt stå i 15 minuter.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Vispa ner den smälta kokosoljan i äggblandningen och häll i saffransvätskan.
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner alla torra ingredienser i bunken.
Låt degen vila i 15 minuter, sätt ugnen på 175 grader.
Du kan behöva mer kokosmjöl, strö över lite i taget tills degen går att forma.
Forma degen till lussebullar (fukta händerna med vatten om du behöver), pensla med uppvispat ägg och tryck ner russin.
Grädda lussebullarna i cirka 15-18 minuter.