4 bubbel till nyår – från billigt till dyrt
1 Lyxigt & läckert
Charles Heidsieck Brut Réserve, Frankrike, Champagne
Nr: 77522
Pris: 579:-
Om det är någon gång man ska unna sig champagne, är det väl ändå när dåtid och framtid firas? Charles Heidsieck är ett vinhus med lång historia. Nyligen tillträdde deras första kvinnliga chefsvinmakare Elise Losfelt – ett progressivt val i en fortfarande mansdominerad värld. Smaken är inbjudande och generös med toner av gula äpplen, hasselnötter, citronzest, rostat bröd, äppelblom och eleganta bubblor.
2 Lekfull nyhet
Bon Vivant Brut, USA, Kalifornien
Nr: 6023
Pris: 219:-
Det anrika champagnehuset Louis Roederer har även vin-projekt i soliga Kalifornien. Denna bubblande nyhet i fasta sortimentet bjuder på smakdjup med toner av rostat bröd, gula äpplen och smörrostade nötter, men också en frisk syra och små pigga bubblor. Låt brödigheteni vinet mötas upp av rostade toner på tallriken – det här blir urgott till klassiker som smörstekt levain med krämig skagenröra. Förrätten är fixad!
3 Rosa nebbiolonjut
Nebbiolo d’Alba Spumante Sara Vezza 2019, Italien, Piemonte
Nr: 73612
Pris: 279:-
Sara Vezza gör vinmagi i Piemonte i norra Italien och balanserar snyggt på gränsen mellan tradition och experimentlusta. Nebbiolo är den druva som ligger henne varmast om hjärtat och här får vi något så ovanligt som en mousserande variant. Vinet är rödbärigt och friskt av nypon, körsbär och citrus med frisk och elegant eftersmak. En solklar hit till löjromspizza eller crudo på lax. Vinet finns att beställa.
4 Tjusigt av vitt te
Copenhagen Sparkling Tea Company Blå Alcohol Free, Danmark
Nr: 11933
Pris: 149:-
Alkoholfritt mousserande vin gjort på ekologiskt te. Kan det här verkligen vara något att hälla i vinglaset lagom till nyår, kanske du undrar? Alkoholfritt är en svår kategori, men här lyckas man få fram ett bra ”vuxet” alternativ. Det är fin balans i smakerna som bjuder på vitt te, örter, äpple och gröna päron med pigga små bubblor. Testa till asiatiskt, gärna friterat rispapper med salmalax.