4 goda vintips från chefredaktören
1. Sensommarvitt
Regalia Arinto Reserva, 2020
Portugal, Lisboa
Nr: 2425
Pris: 119:-
Portugiser på hyllan drar alltid till sig min uppmärksamhet, jag gillar dess friskhet. Här har vi ett friskt vitt, men med lite mer helt enkelt. Det doftar mogna gula sommarblommor och har en trevlig grapeton, en bra mix av lite kaxighet och vänlighet. Perfekt så här i mittemellantid när man både kan längta till hösten, eller som här låta en mogen sommar hänga kvar lite till.
2. Skördevin
Barolo Giacosa Fratelli, 2018
Italien, Piemonte, Barolo
Nr: 76560
Pris: 199:-
Det här vinet har jag säkert tipsat om tidigare, då årgången 2016. Nu är det 2018 som finns i hyllorna, från den där kålvarma sommaren i Sverige. I Italien var det ett utmanande vinår med en blöt vår. Denna fining klarade dock regnet. Den beskrivs bäst med det engelska ordet spice! Du får ett kryddigt, friskt och smakrikt vin utan att det är rödvinstungt. Tack nebiolo! Örtigheten matchar jag med hemgjord pesto, något grillat och rucola. Vinner mycket på att luftas innan det serveras.
3. Oskyddat bubbel
Loxarel A Pèl rosé, 2019
Spanien, Katalonien, Penedès
Nr: 7959
Pris: 119:-
Jag kallar detta vin lilla gubben. A Pèl, betyder ungefär utan skydd eller rätt och slätt skinn. Bilden leker med och förstärker vingårdens ekologiska produktion. Jordbruket är biodynamiskt och naturligt, inga kemikalier tillsätts. Här behöver vi inte skydda oss och vi skyddar naturen. Vinet är på alla sätt lätt att gilla med den där lätta friskheten som man vill ha i ett bubbel, men med lite mer bett, det försvinner inte direkt vilket är trevligt. Finfint som aperitif men funkar också väldigt bra till grillade eller stekta grönsaker.
4. Italienska örter
Cúmaro Conero Riserva
Italien, Marche 2017
Nr: 2349
Pris: 225:-
Här slår kryddträdgården emot dig direkt i doften. Vinet har verkligen en häftig kryddighet. Jag förs till solvarma grusvägar i Italien som doftar av vildörter från naturen. Vinet är supergott nu, men det kommer definitivt att utvecklas och kan säkert lagras i 10 år. Så här i mitt- emellan tid gör jag en gryta med doft av frisk citron och färska örter till denna.