5 härliga recept för säsongen – från majs till kronärtskocka
Smördegsinbakad lax med örter
(6 personer)
2 vitlöksklyftor
1 stort knippe dill
1 stort knippe persilja
1 stort knippe gräslök
2 msk olivolja
200 g färskost
2 citroner, rivet skal
750 g färsk laxfilé utan skinn
2 tsk salt
1 rulle färsk smördeg
1 ägg
1 msk svarta sesamfrön
Tillbehör
kokt majs, se recept
fetaostsallad och potatissallad, nästa sida
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Pressa vitlöken. Hacka örterna. Värm oljan i en stekpanna och stek vitlöken i ett par minuter. Vänd ner örterna. Skrapa ner det stekta i en skål och blanda med färskost och rivet citronskal.
2. Dela laxfilén på längden och strö på salt. Rulla ut smördegen och lägg laxbitarna på mitten, ovanpå varandra. Fördela örtblandningen ovanpå.
3. Skär snitt, ca 2 cm breda, in mot mitten i smördegens kanter. Vik dem omlott över laxen. Pensla degen med lättvispat ägg och strö på sesamfrön. Tillaga i ugnen i cirka 25 minuter.
Kokt majs med örtsmör
(6 personer)
6 majskolvar
1 knippe persilja eller andra örter
100 g rumsvarmt smör
½ dl nyriven parmesanost
Gör så här
1. Ta bort blasten på majskolvarna och koka dem i cirka 10 minuter.
2. Hacka persiljan och blanda med smör och riven parmesan. Servera till majskolvarna.
Fyllda kronärtskockor
(6 personer)
6 kronärtskockor
1 vitlöksklyfta
150 g crème fraiche
1 msk senap
150 g riven mozzarellaost
70 g hasselnötter
50 g nyriven parmesanost
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180°. Skölj kronärtskockorna, skär bort den kraftiga stjälken och toppen och klipp av bladspetsarna. Skär bort bladen i mitten och gröp ur ”skägget”.
2. Skala och pressa vitlöken och blanda med crème fraiche, senap och riven mozzarella. Hacka hasselnötterna grovt. Fyll kronärtskockorna med krämen och strö nötter och riven parmesan över.
3. Ställ kronärtskockorna i en ugnsform, täck med folie och tillaga i ugnen i 45 minuter.
Fetaostsallad med björnbär
(6 personer)
2 gurkor
1 lime, rivet skal och saft
1 rödlök
200 g fetaost
150 g björnbär
1 tsk crema di balsamico
Gör så här
1. Skala och dela gurkorna på längden. Skrapa ur fröna och skär gurkorna i skivor. Riv limeskal över.
2. Skär löken i ringar. Pressa över limesaft. Skär fetaosten i bitar.
3. Blanda gurka, lök, ost och bär. Droppa över balsamico.
Potatissallad med äpple och rucola
(6 personer)
1 kg små potatisar
1 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
1 msk sesamfrön
2 gröna äpplen
1 näve rucola
200 g saltade mandlar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba och torka potatisen, dela dem på hälften. Lägg potatisen i en ugnsform och ringla över olja och honung. Strö på salt och vänd runt.
2. Rosta potatisen i cirka 45 minuter. Strö sesamfrön på potatisen och låt svalna lite. Tärna äpplena. Blanda potatis, äpple, rucola och mandlar.
Parfait med bakade plommon
(6 personer)
Parfait
7 dl vispgrädde
7 äggulor
1½ dl florsocker
Bakade plommon
6 stora plommon
3 msk akaciahonung
2 kvistar färsk rosmarin
3 msk pinjenötter
Gör så här
1. Parfait: Vispa grädden fluffig. Vispa äggulor och florsocker skummigt. Vänd ner den vispade grädden i ägg-smeten. Fördela den i små skålar eller koppar som tål att frysas. Ställ in i frysen i 4–5 timmar. Ta fram parfaiten och ställ i kylen i cirka 30 minuter före servering.
2. Bakade plommon: Sätt ugnen på 220°. Dela och kärna ur plommonen. Lägg dem med snittytan uppåt i en ugnsform och droppa över honung. Hacka rosmarinen och strö över. Strö över pinjenötterna.
3. Baka plommonen mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Servera dem ljumna med parfaiten.