Förgyll vardagsmiddagen med 5 krämiga pastarätter
Pappardelle med gräddiga ärter och lufttorkad skinka
(4 portioner)
300–400 g pappardelle eller annan bandpasta
Gräddiga ärter:
250 g sugarsnaps
1 handfull späda färska myntablad
2 dl gröna ärter, färska eller frysta och tinade
skal och saft från ½ citron
2½ dl visp- eller mellangrädde
salt och nymald svartpeppar
Till servering:
8 skivor lufttorkad skinka
50 g färskriven parmesanost
Gör så här:
1. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på paketet. Häll av i durkslag.
2. Gräddiga ärter: Skölj sugarsnapsen och halvera dem på längden. Hacka myntabladen.
3. Lägg sugarsnaps, gröna ärter, citronskal och grädde i en sautös eller stekpanna med lite högre kanter. Koka upp och låt koka 2 minuter. Smaka av med ca 1 msk citronsaft, salt och peppar.
4. Vänd ner pastan. Servera genast, toppa med skinka och parmesan.
Gratinerad penne med spenat och två sorters ost
(4 portioner)
300–400 g penne, rigatoni eller annan kort pasta
1 knippe salladslök
1 dl grönsaks- eller hönsbuljong
150 g färsk babyspenat
250 g ricottaostsalt och nymald svartpeppar
1 boll mozzarellaost, 125 g
Till servering:
bröd
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på paketet. Häll av i durkslag.
3. Ansa salladslöken och skiva tunt, ta även med den gröna delen.
4. Häll buljongen i en kastrull och koka upp. Tillsätt spenat och lök och sjud någon minut eller tills spenaten slaknar. Tillsätt ricottan och krydda med salt och peppar. Vänd också ner pastan i blandningen.
5. Smörj en ugnsform och bred ut blandningen i formen i ett ganska tjockt lager. Riv mozzarellan i mindre bitar och strö dem över.
6. Gratinera pastan mitt i ugnen 10–12 minuter, eller tills mozzarellan har smält och fått fin, gyllene färg. Servera genast med ett gott bröd.
Tips!
Om du tar den större pastamängden, öka då också på lite av de övriga ingredienserna.
Fusilli med vitlök, chili och stekt broccoli
(4 portioner)
300–400 fusilli eller annan kort pasta
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili
1 dl hasselnötter
1 dl olivolja
400 g färsk broccoli, sparris- eller vanlig
salt och nymald svartpeppar
Till servering:
50 g färskriven parmesanost
Gör så här:
1. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på paketet. Häll av kokvattnet men spara 1 deciliter.
2. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Finhacka chilin. Grovhacka hasselnötterna.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Sänk värmen och rosta vitlöken, chilin och hasselnötterna på låg till medelhög värme 2 minuter.
4. Skölj broccolin och dela den i mindre bitar. Skär även ner stammen. Häll ner det i stekpannan och fräs 2–3 minuter.
5. Lägg ner pastan i stekpannan tillsammans med det sparade kokvattnet – stärkelsen i vattnet kommer att ha en redande effekt. Hetta upp, vänd om i stekpannan och servera genast, toppat med rikligt med färskriven parmesan.
Tips!
Du kan använda fryst broccoli om du vill.
Spagetti med squash, salladslök och pesto
(4 portioner)
300–400 g spagetti
1–2 squasher
1 knippe salladslök
½ dl olivolja till stekning
½ dl grön pesto
salt
nymald svartpeppar
Till servering:
50 g parmesanost
bröd
Gör så här:
1. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på paketet. Häll av i durkslag.
2. Strimla squashen tunt – använd gärna ett juliennejärn eller en spiralizer om du har. Annars kan du använda potatisskalare eller osthyvel. Ansa och strimla salladslöken – även den gröna delen av stjälkarna.
3. Hetta upp olivolja i en panna och fräs squashstrimlorna 2 minuter. Vänd ner spagetti och pesto och krydda med salt och nymald svartpeppar. Riv över parmesan och servera genast med bröd till.
Snabba peston
Mixa 1 kruka färsk basilika, 2 msk pinjekärnor och 1 dl riven parmesan. Späd med drygt ½ dl olivolja och smaka av med salt och peppar.
Tips!
Tunt hyvlad squash ger spagettin en fin grön färg.
Pasta med lax och sparriskräm
(4 portioner)
300–400 g bandpasta, t ex tripoline eller pappardelle
400 g laxfilé utan skinn
salt och nymald svartpeppar
olja till stekning
Sparriskräm:
1 knippe grön sparris, 250 g
2 dl mellan- eller vispgrädde
1 kruka oxalis
Garnering:
oxalis
Gör så här:
1. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på paketet. Häll av i durkslag.
2. Salta och peppra laxen och stek den i olja i en stekpanna, 3–4 minuter på varje sida beroende på bitens tjocklek.
3. Sparriskräm: Knäck bort den grövsta delen på sparrisen, cirka 3 cm. Skär resten i tunna band på längden med hjälp av en potatisskalare.
4. Koka upp grädden i kastrull. Lägg i sparrisbanden och småkoka 1–2 minuter, de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd kvar. Plocka oxalisbladen och tillsätt. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
5. Servering: Vänd ner den avrunna pastan i sparrissåsen. Dela laxen i bitar och fördela ovanpå pastan, en stor skål eller i portionsskålar. Garnera med oxalis och servera genast.
Tips!
Använder du fryst sparris är det lättare att skära den tunt med vass kniv än att använda potatisskalare.