5 recept baserade på nyttiga nötter
Rostade nötter i chilihonung
(1 burk, ca 3 dl)
ca 250 g blandade nötter och kärnor, t ex hasselnötter, macadamianötter, mandlar, valnötter, pumpakärnor och solroskärnor
Chilihonung
2 dl flytande honung, gärna akaciahonung
½ tsk chiliflakes
1 nypa flingsalt
Tillbehör
bröd
goda ostar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150°. Fördela nötter och kärnor på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 10–15 minuter. Passa så att de inte bränns. Låt svalna.
2. Häll nötterna i en burk, det ska vara 3–4 cm plats kvar mellan nötterna och locket.
3. Chilihonung: Värm försiktigt honungen i en kastrull, den ska inte koka. Tillsätt chiliflakes och salt. Häll honungen i burken med nötterna. Förvara i rumstemperatur. Börjar honungen kristalliseras kan du värma den lite.
4. Servera nötterna tillsammans med bröd och ost.
Hasselnötskaka
(10 skivor)
150 g hasselnötter
225 g vetemjöl, ca 3¾ dl
150 g rörsocker, ca 1½ dl
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
¼ tsk salt
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
150 g smör
1 dl naturell yoghurt
½ dl mjölk
2 stora ägg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180°. Sprid ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter. Gnugga av skalet i en bakduk. Låt svalna.
2. Grovhacka nötterna. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Smält smöret. Vispa ihop smör, yoghurt, mjölk och ägg.
3. Gör en grop i mjölblandningen, häll i äggblandningen och rör till en jämn smet. Rör du för mycket blir kakan kompakt. Häll smeten i en smord brödform, cirka 12x25 cm. Grädda i ugnen i 30–35 minuter. Servera kakan ljummen.
Hasselnötskräm
(1 burk)
200 g hasselnötter
150 g rörsocker, ca 1½ dl
1 msk neutral olja
100 g mörk choklad
1 msk kakaopulver
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180°. Fördela hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter.
2. Häll nötterna i en bakduk och gnugga av skalet. Mixa nötter och socker. När nötterna är finhackade, tillsätt oljan och fortsätt mixa till en slät massa. Nötternas naturliga olja pressas ut och gör att massan blir krämig.
3. Hacka chokladen fint. Tillsätt choklad, kakao, vanilj och salt i nötmassan. Mixa på låg hastighet till en slät kräm.
4. Häll nötkrämen i en ren burk med lock och förvara i kylskåp.
Energibar med nötter och banan
(16–20 bitar)
1 dl neutral olja
1½ dl flytande honung
1 dl jordnötssmör
1 mogen banan
150 g sötmandlar
150 g hasselnötter
100 g macadamianötter
50 g sesamfrön, ca ¾ dl
50 g kokosflingor, ca 1½ dl
250 g havregryn, ca 7 dl
½ tsk flingsalt
½ tsk malen kanel
¼ tsk vaniljpulver
Topping
200 g mörka chokladknappar eller hackad choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 160°. Smält ihop olja, honung och jordnötssmör i en kastrull. Rör till en slät massa.
2. Mosa bananen med en gaffel och rör ner i jordnötsmassan. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och blanda sedan ner jordnötsmassan. Rör till en tjock massa.
3. Tryck ut massan jämnt i en långpanna med bakplåtspapper, lagret ska vara cirka 1 cm tjockt. Grädda den gyllene och spröd i ugnen i 30–35 minuter.
4. Topping: Låt kakan svalna i cirka 10 minuter. Fördela sedan chokladknapparna på den varma kakan. Chokladen kommer att smälta långsamt, bred ut den i ett jämnt lager. Låt chokladen stelna nästan helt innan du skär kakan i rutor. Låt svalna helt före servering. Förvara rutorna i burk med lufttätt lock.
Nöt- och kolapaj
(9 bitar)
150 g smör
225 g vetemjöl, ca 3¾ dl
75 g florsocker, ca 1¼ dl
1 äggula
ev 1 msk kallt vatten
torkade ärter eller bönor till formen
Fyllning
100 g hasselnötter
100 g valnötter
100 g macadamianötter
50 g osaltade skalade pistaschmandlar
3 dl strösocker
50 g smör
3 dl vispgrädde
ev lite flingsalt
40 g syltat apelsinskal, kan uteslutas
Gör så här:
1. Dela smöret och knip ihop det med mjölet till en smulig massa. Tillsätt florsocker och äggula, arbeta snabbt ihop till en deg, tillsätt vatten om degen blir för torr. Täck med plastfolie och ställ i kylen i 1 timme.
2. Sätt ugnen på 180°. Kavla ut degen till en platta, cirka ½ cm tjock. Klä en smord pajform med avtagbar botten, cirka 26x26 cm, med degen. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen och häll på torkade ärter som tyngd. Grädda pajskalet i 15–18 minuter.
3. Fyllning: Sprid ut hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i cirka 10 minuter. Gnugga av skalet i en bakduk.
4. Hacka valnötterna grovt och sprid ut dem och macadamianötterna och pistaschmandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem gyllene i 5–6 minuter. Låt kallna.
5. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull, låt det bli gyllene. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret, lite i taget, under omrörning så att smöret och sockret går ihop.
6. Tillsätt grädden under omrörning. Det kan fräsa till när grädden hälls i, var försiktig så att du inte bränner dig. Låt koka upp och tillsätt flingsalt. Rör till en slät smet. Ställ smeten i kylen i 1 timme.
7. Fördela nötter och eventuellt syltat apelsinskal i pajskalet. Häll på den kalla kolasmeten och låt stelna helt i kylen.