Så lyckas du med en klassisk Bœuf bourgignon och andra grytor
Bœuf bourgignon
(4–6 personer)
1 kg grytkött av nöt
½ dl vetemjöl
salt och svartpeppar
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
3 morötter
1 purjolök
1 msk olivolja
1 msk smör
3–4 timjankvistar
4 dl rödvin
70 g tomatpuré
2 dl oxbuljong (vatten + tärning)
250 g champinjoner
190 g syltlök
200 g tärnat bacon
Till servering:
färsk persilja
potatismos eller bröd
Gör så här:
1. Skär köttet i stora tärningar och vänd i en blandning av mjöl, salt och peppar.
2. Skala lök och vitlök, halvera och skär i tunna skivor. Skala morötterna, ansa purjon och skär i skivor.
3. Hetta upp olja och smör i en stor gryta och bryn köttet. Tillsätt lök, vitlök, morötter, purjo och timjankvistar och stek i ett par minuter. Häll på vin och låt puttra i någon minut. Tillsätt tomatpuré och buljong och låt allt sjuda under lock i 2 timmar.
4. Rensa champinjonerna och skär i kvartar. Häll av vätskan från syltlöken. 5. Stek bacon i en torr panna. Låt svamp och hela syltlökar steka med i ett par minuter. Lägg ner bacon, lök och svamp i grytan och smaka av med salt och peppar. Strö hackad persilja över och servera med potatismos eller bröd.
Rosmarinsås
(4 personer)
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3–4 kraftiga rosmarinkvistar
4 dl rödvin
5 dl kraftig kycklingbuljong (tärning + vatten)
ev steksky
20 g smör
salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Hacka schalottenlök och vitlök grovt och svetta i olja utan att det tar färg. Tillsätt rosmarin och rödvin och låt vätskan koka ner till hälften.
2. Tillsätt buljong och gärna steksky från kött. Låt såsen koka ner till cirka 2 dl. Sila ner i en ren kastrull, blanka av med smör och smaka av med salt och peppar.
Kyckling i lergryta
(4 personer)
8 kycklinglår
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
½ tsk fänkålsfrö
1 tsk krossat citrongräs
3 cm färsk ingefära
salt och svartpeppar
2 msk olivolja
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1½ dl vitt vin
100 g torkade aprikoser
100 g torkade fikon eller dadlar
1 ekologisk citron
3 dl kycklingbuljong
200 g körsbärstomater
100 g oliver
1 handfull hackad persilja
Gör så här:
1. Torka av kycklingen lätt med hushållspapper. Blanda de torra kryddorna med riven ingefära, salt och peppar och gnid in kycklinglåren med blandningen. Lägg i en fryspåse och låt marinera i 8–10 timmar, eller över natt, i kylen.
2. Förbered lergrytan genom att låta den stå fylld med kallt vatten i 30 minuter. Bryn kycklinglåren i olja i en stekpanna och lägg ner dem i lergrytan. Skala lök och vitlök och skär i tunna skivor. Stek i 2 minuter under omrörning. Tillsätt vin och låt det koka ner.
3. Skär den torkade frukten i grova bitar och citronen i skivor. Fördela lök, buljong, citronskivor, torkad frukt, hela tomater, oliver och hackad persilja över kycklingen. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Sätt värmen på 180°och tillaga i 1 timme. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
4. Strö persilja över och servera med naanbröd, ris eller potatis.
Tips: Rätten går också att laga i gjutjärnsgryta med lock som kan gå i ugnen.
Rotfruktsragu
(4 personer)
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
250 g morötter
250 g palsternacka
250 g persiljerot
250 g skogschampinjoner
5 kryddpepparkorn
5 enbär
1 msk smör
1 msk olivolja
2 dl rödvin
färsk timjan eller rosmarin
4 lagerblad
1 burk krossade tomater
salt och svartpeppar
ev redning (typ maizena)
Till servering:
pasta
parmesanost
färska örter
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka fint. Skala och tärna morötter, palsternackor och persiljerötter. Rensa svampen och skär i bitar. Mortla kryddpeppar och enbär.
2. Smält smör och olja i en gryta och stek lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt rotfruktstärningar och svamp och stek i ytterligare 5 minuter under omrörning. Häll på vin och koka i 5 minuter.
3. Tillsätt kryddor, lagerblad och tomatkross och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka i cirka 30 minuter.
4. Red eventuellt rätten och smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, riven parmesan och örter.
Tips: Ragun är jättegod till pasta men passar också fint att använda i en grönsakslasagne.