5 sommardrinkar som kan göras med och utan alkohol
Crémant med fläder
(6 glas)
4 dl spädd fläderblomsaft
1 flaska mousserande vin, gärna fransk crémant
100 g röda vinbär, frysta går bra
Gör så här
1. Fördela saften i glasen.
2. Fyll på med crémant när gästerna kommer och dekorera med vinbären.
Rosa välkomstbål
(6–8 glas)
1 citron
250 g frysta björnbär
4 kvistar rosmarin
1 dl ljus rom
isbitar
1 flaska prosecco eller annat mousserande vin, 750 ml
Gör så här
1. Skär citronen i skivor. Lägg dem med björnbär och rosmarinkvistarna i en stor skål.
2. Häll på rommen och låt stå 1–2 timmar i kylen.
3. Vid servering, fyll på rikligt med is i skålen och häll på proseccon eller det mousserande vinet.
Alkoholfri citrus och fläder
(1 glas)
2 skivor ekologisk citron
färsk mynta
5 isbitar
½ dl koncentrerad flädersaft
½ dl vatten
Gör så här
1. Lägg citron och mynta i ett glas.
2. Kör isbitarna med flädersaft och vatteni en blender och häll upp i glaset.
3. Pynta med mynta och servera genast.
Irish julep
(1 glas)
1 tsk apelsinmarmelad
2 droppar Angostura Orange bitters eller annan orange bitters
3–4 myntastjälkar
½–¾ dl vatten
3 cl irländsk whiskey
2 cl söt sherry
krossad is
en bit skal från ekologisk apelsin
Gör så här
1. Blanda ihop marmelad, orange bitters, mynta och vatten i ett högt glas.
2. Tillsätt whiskey, sherry och is, blanda om och dekorera med apelsinskal.
Amberlime
(1 glas)
4 cl Aalborg jubileums akvavit
2 msk sockerlag
2–3 msk pressad lime
tunna limeskivor
isbitar
mineralvatten
Gör så här
1. Blanda akvavit, sockerlag och limesaft i ett högt glas. Tillsätt limeskivor och is.
2. Fyll upp med mineralvatten och servera.
Av Camilla Zarah Lawes, Sandra Palmqvist m fl.