Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

6 goda anledningar att äta mer honung

18 nov, 2017
AvNadja Jönsson
God till allt – men också så nyttig. Vi slår ett slag för dunderhonungen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Redan i det forntida Egypten tog man till honung på svårläkta sår och infektioner. Den rena naturprodukten har också använts i generationer som hemmakur mot både hosta och halsont.

Förutom den välsmakande sötman innehåller honungen nämligen nyttiga vitaminer, mineraler och spårämnen. Det finns alltså alla fördelar med att söta med honung i stället för med socker. Honungen ger nämligen också en mer skonsam effekt på blodsockernivån.

Några studier tyder på att det gyllene guldet kan vara värdefullt för att förbättra minne och sömn, så dessa områden forskas det intensivt på i dag.

Men den allra hetaste eventuella nyttan för forskarna är att mjölksyrabakterierna som finns i binas magar kanske är lika effektiva som antibiotika. Det finns stora förhoppningar om att utvinning av dessa bakterier kan komma att ersätta antibiotika på flera olika områden, både invärtes och utvärtes.

Haken är att de effektivaste mjölksyrabakterierna endast finns i viss vildhonung och inte i den honung vi köper till vardags, men spår av bakteriehämmande substanser är ändå det som bidrar till dess antibakteriella verkan.

För att bibehålla så mycket av nyttigheterna som möjligt ska man komma ihåg att undvika upphettning.

Läs även:

Maten som får dig att sova gott om natten

Annons