6 goda röror att doppa grönsaksstavar i
Goda röror som är perfekta att servera till grillkvällens pommes frites eller till fredagsmysets grönsaksstavar. Fulla med antioxidanter, mineraler och nyttiga fetter är de ett hälsosammare alternativ till de färdigköpta rörorna i butik.
Läs även: Fredagsdrinken – Bellini
6 goda röror att doppa i
1. Rödbetshummus
15 min, 4 portioner
250 g rödbetor, kokta och skalade 1 burk (400 g) kikärtor, kokta och
sköljda 2 msk tahini
1 vitlöksklyfta, skivad
1 tsk spiskummin
2 msk kallpressad olivolja 1 citron, saften
1 tsk salt
Dela rödbetorna i mindre bitar och lägg dem i en mixer eller matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt. Smaka av med salt.
2. Sötpotatisaioli
15 min, 4 portioner
1 sötpotatis, ca 300 g
1 tsk salt
2 krm chili flakes
2 vitlöksklyftor, pressade
1 ekologisk lime, finrivet skal och pressad saft
1 dl neutral rapsolja
Skala och skär sötpotatisen i bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt ånga av väl. Lägg potatisen i en mixerbunke och tillsätt alla ingredienser utom oljan. Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under mixning. Smaka av med lite salt.
3. Baba ganoush
15 min, 4-6 portioner
2 aubergine
2 vitlöksklyftor, skivade
1 msk bladpersilja, finhackad
1 msk citronsaft
1 msk yoghurt
2 msk tahini
1 msk kallpressad olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Topping, t.ex. granatäppelkärnor, kallpressad olivolja, rostade pinjenötter
Sätt ugnen på 250 grader. Halvera auberginen och skär ett rutmönster i fruktköttet. Lägg den i en ugnsform och ringla över lite olivolja och salt. Rosta i ugnen 35–40 min, eller tills auberginen blivit mjuk. Gröp ur innanmätet och lägg det i en mixerbunke. (Obs! Auberginepuré finns i de flesta matbutiker och fungerar lika bra att använda som att göra en egen.) Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt. Lägg upp i en skål med valfri topping.
4. Hummus med rostad morot
45 min, 4 portioner
250 g morötter, skalade och skurna i bitar
1 vitlöksklyfta, skivad
1 tsk malen spiskummin
1⁄2 tsk salt
2 tsk olivolja
1 burk (400 g) kikärter, sköljda
2 msk tahini
2 msk citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar
Vid servering: kallpressad olivolja, cayennepeppar
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda morötterna med vitlök, spiskummin, salt och olivolja. Lägg dem på ett ark aluminiumfolie och veckla ihop. Rosta i ugnen i 40 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Lägg de rostade morötterna i en mixer eller matberedare och tillsätt kikärter, tahini och citronsaft. Mixa slätt och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg upp på ett fat, ringla över olivolja och strö på lite cayennepeppar.
5. Grön hummus
15 min, 4 portioner
1 burk (400 g) kikärter, kokta och sköljda
1 vitlöksklyfta, skivad
2 dl bladpersilja, grovhackad
2 tsk malen spiskummin
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
2 msk tahini
2 msk vatten
1 tsk salt
Vid servering: kallpressad olivolja, cayennepeppar eller paprikapulver
Lägg alla ingredienser i en mixer eller matberedare och mixa slätt. Smaka av med lite salt. Lägg upp på ett fat och ringla över lite olivolja och garnera med cayennepeppar eller paprikapulver.
6. Srirachamajonnäs
10 min, 4-6 portioner
1 ägg
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 msk srirachasås
3–4 dl neutral olja
ca 1 tsk salt
Knäck ägget i en mixerbunke och tillsätt alla ingredienser utom olja och salt. Mixa samman. Tillsätt sedan oljan droppvis under mixning till önskad konsistens. Smaka av med salt.
Alla recept är från Frida Duells bok ”Mat, myt, vetenskap: Läkarens recept” som lanserades den 22 augusti.
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.