6 recept med färskpotatis
BULJONGKOKT POTATIS
(4 personer)
ca 700 g färskpotatis
4 dl höns- eller grönsaksbuljong
50 g smör
2–3 kvistar dill
Till servering:
600 g färsk gös eller annan vit fisk
salt och peppar
Beredning: Tvätta potatisen noga och koka den mjuk i buljongen tillsammans med smör och dill.
Salta och peppra fisken och grilla den över fin glöd eller i grillpannan på spisen. Servera fisken tillsammans med potatisen och den goda buljongen.
GRILLAD POTATIS MED ÖRTER OCH VITLÖK
(4 personer)
600 g små färskpotatisar
1 knippa dill
75 g smör
rivet skal av 1/2 citron
2–3 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad persilja
ca 10 färska salviablad
flingsalt och svartpeppar från kvarn
4 ark aluminiumfolie, ca 30×30 cm
Beredning: Förkoka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10 min, låt lite färsk dill koka med. Häll av vattnet och låt ånga av. Lägg potatisen i en bunke och blanda med smör, citronskal, skivad vitlök, persilja och salvia. Salta och peppra. Fördela potatisen på foliearken och vik ihop.
Lägg paketen på grillen och baka i ca 20 min. Potatisen är god till både fisk och kött.
FÄRSKPOTATIS MED SILL OCH HACKAT ÄGG
Perfekt förrätt eller litet mellanmål tillsammans med en kall öl och en bit knäckebröd.
(4 personer)
400 g färskpotatis
1 knippa dill
2 gula lökar
smör till stekning
salt
1 nypa strösocker
1 stor urvattnad salt sillfilé
2 hårdkokta ägg, hackade
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
nymalen svartpeppar
Beredning: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten tillsammans med en knippa dill. Skiva och stek löken gyllenbrun i en klick smör under omrörning. Krydda med salt och lite socker.
Hacka sillfilén. Fräs hacket i en klick smör några min. Blanda försiktigt ner hackade ägg, dill och persilja. Krydda med lite svartpeppar.
Skiva potatisen och lägg upp på tallrikar tillsammans med lök och sillblandning.
UGNSBAKAD FÄRSKPOTATIS
Superenkelt och gott till allt grillat.
(4 personer)
700 g medelstora färskpotatisar
rejält med grovt salt
Beredning: Tvätta potatisen noga. Lägg rikligt med grovt salt i en eldfast form. Picka potatisen lite lätt med en gaffel och lägg den ovanpå saltet. Ställ in i 180° varm ugn och baka i 30–40 min.
VARM POTATISSALLAD
God till det mesta.
(4 personer)
600 g nykokt färskpotatis
1/2 dl olivolja
1 msk smör
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl fint skuren gräslök
1 färsk gul lök, tunt skuren
salt och peppar
hyvlad parmesanost
Beredning: Blanda den nykokta, varma potatisen med övriga ingredienser och toppa med hyvlad parmesan. Servera till kött eller fisk.
KRISPIG POTATISSALLAD
(4 personer)
1/2 dl pinjenötter
1 knippa rädisor
2 färska gula lökar
1 knippa dill
ca 500 g nykokt färskpotatis
ca 30 g rucolasallad
2–3 msk olivolja
2–3 msk kapris
salt och peppar
Till servering:
grillad korv med senap eller en bit grillad eller varmrökt lax
Beredning: Rosta pinjenötterna i torr panna, passa noga så att de inte bränns vid. Skiva rädisor och lök tunt. Hacka dillen. Dela potatisen och lägg i en skål. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Servera.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE