Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

7 myter om kött som går att slå hål på

22 jul, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Kött är både älskat och omstritt, inte minst har det varit så under de senaste åren. Vi passar på att slå hål på sju myter om kött. För hur är det egentligen – är allt kött dåligt för oss och är ekologiskt kött nyttigare än annat? Vi har svaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vitt kött är alltid mer hälsosamt än rött och det går knappt att få i sig tillräckligt med protein och järn om man inte äter kött. Eller? Hur är det egentligen? Knappt har väl något livsmedel varit så omstritt de senaste åren som kött. Det skulle vara bröd då.

Men hur ligger det till med de myter som spritts om köttet? Stämmer de eller är de bara sensationsrubriker som bör läggas i graven? Vi tittar lite närmare på sju av dessa myter och sticker hål på dem en efter en.

1. ”Allt rött kött är lika dåligt för mig”

Om man bara dunkar ihop processat och oprocessat kött i en och samma hög kan det blir lite snett. Processat kött, alltså chark som korvar, skinka, bacon med mera, innehåller ofta för mycket salt och ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det sista gäller även annat rött kött, men charken är betydligt värre. Att dra ner på köttkonsumtionen till mindre än 500 gram rött kött i veckan, varav bara en liten del chark, är alltså bra för både din hälsa och för miljön. Men du måste inte sluta äta kött helt, om du inte vill det. Glöm inte att kött också är en ypperlig källa till exempelvis protein och järn.

Annons

2. ”Vitt kött är alltid nyttigare än rött kött”

Vi är vana vid att höra att vitt kött, som kyckling och kalkon, är nyttigare för oss än rött kött. Det stämmer till viss del men det gäller inte alla aspekter. En amerikansk studie visar till exempel att vitt kött i samma utsträckning som rött kan påverka ditt kolesterolvärde negativt. Det här kan bero på att det vita köttet oftast anses som mer hjärtvänligt än annat kött och då är det inte säkert på att man tänker lika mycket på hur mycket man faktiskt äter av det.

3. ”Det spelar ingen roll vilken biff jag äter”

Hör du till de som anser att kött kan komma från vilket land och vilket djur som helst? Det kan vara dags att tänka om. Det är inte bara miljön och naturen som vill att du äter närproducerat kött av hög kvalitet. Det vill också din kropp. En biff från ett djur som bara har ätit gräs och ensilage har högre halter av omega-3 fettsyror, den nyttiga fettsyran CLA och antioxidanter, till exempel E-vitamin, än kött från ett djur som är uppvuxet på kraftfoder.

4. ”Tillagningssättet spelar ingen roll”

Det kan vara så att tillagningssättet är av större betydelse för hälsan än vilket kött du äter.
Det kan vara så att tillagningssättet är av större betydelse för hälsan än vilket kött du äter.

Jo, om du till exempel grillar en köttbit hårt så kommer den att innehålla ämnen som ökar risken för vissa cancerformer. Framför allt om man grillar över öppen låga eller fett från köttet droppar ner i grillen så att det bildas lågor. Hur ämnena, som heter PAH och HCA, är kopplade till den ökade cancerrisken och på vilket sätt de är skadliga för våra celler vet man inte riktigt. Det finns olika teorier, man diskuterar till exempel om hemjärnet som finns i kött är boven. Men oavsett så är det bättre att tillaga kött på lite lägre temperaturer.

Annons

5. ”Det där med höga temperaturer vid tillagning gäller inte fisk och fågel”

Tyvärr stämmer det inte. Det bildas PAH och HCA även i fågel och fiskkött om du grillar det på för hög temperatur eller över öppen låga. Tillaga hellre köttet på lägre temperatur, till exempel genom att använda din grill som en ugn.

6. ”Det går inte att få i sig tillräckligt med protein om man inte äter kött”

Eh, jo. Det går alldeles utmärkt. Det finns massor av vegetabilier som innehåller mycket protein, till exempel bönor och andra baljväxter, nötter, frön och tofu. Och om du inte är helvegetarian kan du njuta av ägg och mejerier som är fulla av protein. Ingen behöver helt enkelt köttet för proteinets skull. Inte heller för järnets skull. Många vegetabilier innehåller mycket järn, men järnet i kött är lättare för kroppen att ta upp. Därför kan du behöva äta lite mer genomtänkt om du inte äter kött för att komma upp i rätt järnnivåer.

Annons

7. ”Ekologiskt eller inte gör ingen skillnad”

Faktiskt gör det lite skillnad, både för dig och för hållbarheten. Djuren äter bara ekologiskt foder som till stor del odlas på samma gård som de lever på, alltså minskar transporterna. Ekologiska djur betar också till stor del utomhus och äter då foder som växer på ställen där vi ändå inte hade kunnat odla mat till människor.

Dessutom är fodret framför allt så kallad grovfoder, som gräs och ensilage, och det lärde vi oss redan på punkt 3 att det är nyttigare för dig. Vill du vara extra miljöschysst ska du kolla efter naturbeteskött som hjälper till att hålla betesmarker öppna och gynnar den biologiska mångfalden.

Foto: TT

Källa: Huffington Post, Livsmedelsverket, WWF

 

Läs mer:

Kan halloumi vara ett större miljöhot än kött?

Så lagar och äter svenskar vegetarisk mat

5 goda vegetariska hamburgare, perfekta att lägga på grillen

Annons