Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

7 nyttiga livsmedel som spås slå igenom 2017

13 dec, 2016
AvMikaela Råberg
Varje år seglar det upp en råvara eller maträtt som är på allas läppar. Amerikanska livsmedelskedjan Whole foods har förutspått vilka livsmedel som vi kommer att prata om nästa år.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I USA är det Whole foods som gäller när man vill köpa bra, nyttiga – och inte minst trendiga – råvaror som gör gott för både kroppen och miljön.

Och som med många andra trender från andra sidan Atlanten brukar det inte dröja förrän de kommer till Sverige. Nyligen släppte butikskedjan en rapport om vad de förutspår kommer bli de allra hetaste hälsoprodukterna 2017. Här är listan.

1. Hälsovatten

Vatten berikat med nyttiga växter, som har rötter inom alternativ naturmedicin, kommer bli nästa stora hälsodryck, enligt rapporten.

De populäraste ingredienserna är för tillfället olika typer av basilika, gurkmeja, äppelcidervinäger och välgörande reishi- och chaga-svamp.

2. Kokosnöt i olika former

Kokosprodukter har varit en hälsotrend länge nu och det ser inte ut att bli annorlunda på den fronten under 2017.

Numera finns det allt från kokoschips, drycker och bakverk till godis, tortilla och socker.

3. Lila råvaror

Lila mat blir allt vanligare i och med att det blir trendigare och lila sötpotatis, majs, sparris, blomkål och andra produkter gjorda av lila råvaror kommer vi att se mycket mer av 2017, tror Whole foods.

Annons

4. Biprodukter

Allt fler stora matföretag har börjat ta vara på biprodukterna som blir över vid tillverkning av andra varor.

Det amerikanska företaget Eco-Olea använder bland annat vattnet från sin olivoljeproduktion som bas i en serie hushållsrengöring och företaget Sir Kensington tillverkar vegansk majonnäs av spadet som blir över vid förpackningen av kikärtor.

5. Kreativa smaker

Traditionella produkter med nya smaker är nästa stora grej, spår matvarukedjan.

Vad sägs om svart vitlökspuré, svart sesamtahini, sirap på granatäpple, chiasylt och rödbetssalsa?

6. Alternativ pasta

Alternativa nudlar och pasta fortsätter växa i popularitet och 2017 kommer det bli ännu vanligare med pasta gjord på bland annat quinoa, linser, kikärtor, grönsaker och alger.

7. Japansk mat

Nej, nu pratar vi inte om sushi, utan om andra råvaror och måltider från det japanska köket.

Ponzu, miso, mirin, sjögräs, inlagda grönsaker och plommonvinäger är några av ingredienserna som ökar i popularitet.

Källa: Business insider

Annons